14 d'abril de 2024: Dimenge III de Pasqua

DIUMENGE III DE PASQUA / Cicle B


Lectura primera Fets 3,13-15,17-19

Matàreu l'autor de la vida,
però Déu l'ha ressuscitat d'entre els morts

Lectura dels Fets dels Apòstols

En aquells dies, Pere va dir al poble:
«El Déu d'Abraham, d'Isaac i de Jacob, Déu dels nostres pares, ha glorificat a Jesús, el seu Servent, que vosaltres entregàreu i negàreu davant de Pilat, quan havia decidit deixar-lo lliure. Ell era el Sant, el Just, però vosaltres el negàreu i demanàreu a Pilat que vos indultara un assassí, mentres matàveu l'autor de la vida. Però Déu l'ha ressuscitat d'entre els morts. I nosaltres en som testimonis. 
Ja sé, germans, que ni vosaltres ni els vostres dirigents no sabíeu què fèieu, però d'esta manera Déu ha complit allò que havia anunciat per boca de tots els profetes: que el seu Messies havia de patir. Ara, per tant, penediu-vos i convertiu-vos, i seran esborrats els vostres pecats».

Salm responsorial 4,2.4.7.9 (R.: 7)

Responeu-me quan vos invoque,
oh Déu que em feu justícia.
Eixampleu-me el cor en el perill,
compadiu-me i escolteu la meua oració.

R. Que brille sobre nosaltres, Senyor,
la claror de la vostra mirada.

O bé:
Al·leluia.

Sapiau que el Senyor ha escollit
l'home que li és fidel;
el Senyor m'escolta
sempre que l'invoque. R.

Molts exclamen:
«¿Qui ens farà feliços?
Que brille sobre nosaltres, Senyor,
la claror de la vostra mirada». R.

Em gite en pau i m'adorm en seguida
perquè només vós, Senyor,
em feu reposar segur. R.

Lectura segona 1Jo 2,1-5a

Ell és la víctima propiciatòria
pels nostres pecats i pels de tot el món

Lectura de la primera carta de sant Joan

Fills meus, vos escric açò per a que no pequeu. Però si algú peca, recordeu que tenim prop del Pare un defensor, Jesucrist, que és just. Ell mateix és la víctima propiciatòria pels nostres pecats. I no només pels nostres, sinó pels de tot el món. 
Per a saber si coneixem a Jesucrist, mirem si complim els seus manaments. Qui diu que el coneix, però de fet no complix els seus manaments, és un mentirós, no porta dins la veritat. Però en aquell que guarda la seua paraula, l'amor de Déu arriba de veritat a la perfecció.

Al·leluia Cf. Lc 24,32

Jesús, Senyor nostre,
obriu-nos el sentit de les Escriptures;
feu que s'abrase el nostre cor quan vós ens parleu.

Evangeli Lc 24,35-48

D'esta manera està escrit:
el Messies havia de patir i de ressuscitar
d'entre els morts al tercer dia

 Lectura de l'evangeli segons sant Lluc

En aquell temps, els deixebles contaven el que els havia passat pel camí, i com havien reconegut a Jesús quan partia el pa.
Mentres parlaven d'açò, Jesús es va presentar enmig d'ells i els va dir: «La pau siga amb vosaltres».
Ells, espantats i atemorits, cregueren que veien un esperit. Jesús els va dir: «¿Per què vos alarmeu? ¿Per què vos venen al cor eixos dubtes? Mireu-me les mans i els peus: soc jo en persona. Toqueu-me i mireu bé: un esperit no té carn i ossos, com veieu que jo en tinc». I mentres deia açò, els mostrava les mans i els peus.
Veent-los sorpresos, i que de tanta alegria encara no acabaven de creure-ho, els va dir: «¿No teniu ací res per a menjar?»
Ells li donaren un tros de peix a la brasa, i se la va menjar davant d'ells. Després els va dir: «Quan encara estava entre vosaltres, vos havia dit que s'havia de complir tot allò que hi ha escrit de mi en el llibre de la Llei de Moisés, i en els dels Profetes i dels Salms».
A l'instant els va obrir els ulls a fi que comprengueren el sentit de les Escriptures, i va afegir: «D'esta manera està escrit: El Messies havia de patir i de ressuscitar d'entre els morts al tercer dia, i calia predicar en nom d'ell la conversió i el perdó dels pecats a tots els pobles, començant per Jerusalem. Vosaltres sou testimonis de tot açò». 
 
No som seguidors d'una idea, sinó d'una persona en la qual confiem. Esta persona és Jesús ressuscitat, que reunix els seus, es presenta davant d'ells, els infon pau, i els mostra les ferides de la seua passió. La resurrecció està unida a la passió i mort, el ressuscitat és el que ha patit i ha travessat la mort. Jesús vol fer-se visible amb el seu cos ressuscitat enmig de la seua comunitat. Després que s'hagen tornat a congregar superant la seua dispersió, vol infondre'ls pau per a que superen també la seua por i recobren la glòria de l'adopció filial i l'esperança de la felicitat eterna.

* * * * *


Jornada per la vida
Aniversari de l'ordenació episcopal del valencià Joan Antoni Reig i Pla (1996)

Aniversari de la defunció de  Josep Domènec Costa i Borràs, arquebisbe de Tarragona, fundador de les Missioneres de la Immaculada Concepció (1864)

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 14 d'abril

1. A Roma, al cementeri de Pretextat, a la via Àpia, sants Tiburci, Valerià i Màxim, màrtirs(s. inc.)

2. A Antioquia de Síria, hui Turquia, santes màrtirs Bernice i Prosdoca, vèrgens, i la seua mare Domnina, que en temps de persecució, per a evitar els que volien atemptar contra la seua puresa, van buscar remei en la fugida, però van trobar finalment el martiri en ser llançades a un riu. (s. IV)

3. Al desert de Nítria, a Egipte, sant Frontó, abat, que, juntament amb setanta companys, es va retirar a aquell lloc inhòspit. (c. s. IV)

4. A Elphin, lloc d'Irlanda, sant Asac, bisbe, considerat deixeble de sant Patrici i primer bisbe d'esta Església. (s. V)

5. A Alexandria, a Egipte, santa Tomaide, màrtir(476)

6. A Lió, a França, sant Lambert, bisbe, que abans havia sigut monjo i abat del monestir de Fontenelle(c. 688)

7. A Montemarano, a Campània, actual regió d'Itàlia, sant Joan, bisbe, que es va dedicar a ajudar els pobres i a la santificació del clero. (s. XI/XII)

8. A l'abadia de Tiron, al costat de Chartres, a França, sant Bernat, abat, que va portar vida eremítica en boscos i a l'illa de Chausey, i va ser mestre insigne dels deixebles que acudien a ell en gran nombre, als quals encaminava cap a la perfecció evangèlica. (1117)

9. A Avinyó, a França, sant Benet, jove pastor, que sent adolescent es va traslladar a esta ciutat i gràcies a ell, amb l'ajuda de Déu, es va construir un pont sobre el Roine, molt útil per als ciutadans. (1184)


10. A Tui, a la regió de Galícia, beat Pere González "Telm", prevere de l'Orde de Predicadors, que va tractar de ser tan humil com en el passat havia desitjat la glòria, i es va entregar a ajudar els més desvalguts, sobretot a mariners i pescadors. (1246)

11. A Schiedam, a Gueldres, a l'actual Holanda, santa Lidvina o Liduina, verge, que, per la conversió dels pecadors i l'alliberament de les ànimes, va suportar durant tota la vida malalties del cos, confiada només en Déu. (1433)

12. Al poble de les Coves de Vinromà, a la Plana Alta, beata Isabel Calduch Rovira, verge de l'Orde de Clarisses Caputxines i màrtir, que va entregar la vida per confessar a Crist. (1936)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

18 de maig de 2024, dissabte VII de Pasqua

DISSABTE DE LA SETMANA VII DE PASQUA Missa del matí Lectura primera Fets 28,16-20.30-31 Va passar dos anys sencers a Roma, i predicava el Re...

entrades populars