29 d'abril de 2024, dilluns: Santa Caterina de Siena

Festa de Santa Caterina de Siena,

verge, doctora de l'Església, patrona d'Europa


Festa de santa Caterina de Siena, verge i doctora de l'Església, qui, havent ingressat en les Germanes de la Penitència de Sant Doménec, desitjosa de conéixer a Déu en si mateixa i a si mateixa en Déu, es va esforçar a assemblar-se a Crist crucificat. Va treballar també enèrgicament i incansablement per la pau, pel retorn del Pontífex Romà a l'Urbs i per la unitat de l'Església, i va deixar esplèndids documents plens de doctrina espiritual (elog. del Martirologi Romà)


Lectures de la missa:

Lectura primera 1Jo 1,5-2,2

La sang de Jesús ens deixa nets de tot pecat

Lectura de la primera carta de sant Joan

Amics, vos anunciem el missatge que hem sentit de Jesucrist: Déu és llum, i en ell no hi ha cap foscor.
Si afirmem que estem en comunió amb ell, però de fet caminem en la foscor, mentim i no vivim d'acord amb la veritat. Però si caminem en la llum, tal com ell està en la llum, vivim en comunió els uns amb els altres, i la sang de Jesús, el seu Fill, ens deixa nets de tot pecat.
Si afirmem que no tenim cap pecat, ens enganyem a nosaltres mateixos i no tenim la veritat en nosaltres. Però si reconeixem els nostres pecats, Déu, que és bo i fidel, ens els perdonarà i ens deixarà nets de tot mal. Si afirmem que no hem pecat mai, el tractem de mentirós i no tenim la seua paraula en nosaltres.
Fills meus, vos escric açò per a que no pequeu; però, si algú peca, recordeu que tenim davant del Pare un defensor, Jesucrist, que és just. Ell és la víctima propiciatòria pels nostres pecats; i no únicament pels nostres, sinó pels de tot el món.

Salm responsorial 102,1-2.3-4.8-9.13-14.17-18a (R.: 1a)
 
Beneïx el Senyor, ànima meua,
i tot el meu cor el seu sant nom.
Beneïx el Senyor, ànima meua,
no t’oblides mai dels seus favors.

R. Beneïx el Senyor, ànima meua.

Ell et perdona les culpes
i et cura totes les malalties;
rescata de la mort la teua vida
i et corona d’amor entranyable. R.

«El Senyor és compassiu i benigne,
lent per al castic, ric en l’amor».
No sempre acusa,
ni guarda rancor sense fi. R.

Com un pare s’apiada dels fills,
el Senyor s’apiada dels fidels,
perquè sap de quin fang ens ha format,
i es recorda que som pols. R.

Però l’amor del Senyor pels seus fidels
és de sempre i dura sempre;
la seua bondat s’estén als fills dels fills,
si guarden la seua aliança. R..

Al·leluia Cf. Mt 11,25

Vos donem gràcies, Pare, Senyor del cel i de la terra,
perquè heu revelat als senzills
els misteris del Regne.

Evangeli Mt 11,25-30

Heu amagat estes coses als savis i les heu revelades als senzills

 Lectura de l'evangeli segons sant Mateu

En aquell temps, Jesús va dir:
«Vos done gràcies, Pare, Senyor del cel i de la terra, perquè heu amagat estes coses als savis i als entesos i les heu revelades als senzills. Sí, Pare, d'esta manera vos ha agradat a vós. El Pare ho ha posat tot en les meues mans. Ningú coneix el Fill, tret del Pare; igualment, ningú coneix el Pare, tret del Fill i d'aquell a qui el Fill el vol revelar.
Veniu a mi tots els qui esteu cansats i afligits; jo vos donaré repòs. Accepteu el meu jou, apreneu de mi, que soc benèvol i humil de cor, i trobareu el vostre repòs, perquè el meu jou és suau, i la meua càrrega, lleugera».

ALTRES

Aniversari del traspàs de Joan Baptista Cabanilles, organista i compositor de música barroca (València 1712)

Aniversari del naiximent de Beatriu Civera, novel·lista valenciana (València 1914)


MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 29 d'abril

2. Commemoració de sant Tíquic, deixeble de l'apòstol sant Pau, que en les seues epístoles li diu germà caríssim, ministre fidel i coservent en el Senyor. (s. I)

3. A Pisa, a la regió italiana de la Toscana, sant Torpetes, màrtir. (s. inc.)

4. A Nàpols, ciutat de Campània, també a l'actual Itàlia, sant Sever, bisbe, a qui sant Ambròs va estimar com a un germà i la seua Església com a un pare. (c. 409)

5. A l'abadia de Cluny, a Borgonya, hui França, sant Hug, abat, que va governar santament el seu cenobi durant seixanta-un anys. Es va mostrar entregat a les almoines i a l'oració, va mantindre i va promoure la disciplina monàstica, va estar atent a les necessitats de l'Església i va ser-ne un eximi propagador. (1109)

6. A l'abadia de la Lucerne-d'Outremer, a Normandia, també a l'actual França, sant Acard, bisbe d'Avranches, que, abat durant un temps de Sant Víctor de París, va escriure diversos tractats de vida espiritual a fi de conduir l'ànima cristiana a la perfecció, i en morir va ser enterrat en esta abadia de l'Orde Premonstratenc, que freqüentava sovint. (1172)

7. A Seül, a Corea, sant Antoni Kim Song-u, màrtir, que solia reunir a sa casa diversos fidels fins que, tancat a la presó, per la seua fe en Crist va ser executat per estrangulació. (1841)

8. Beata Itala Mela (1904- La Spezia, Ligúria, Itàlia 1957). Conversa de l'ateisme, es va fer oblata benedictina del Monestir de Sant Pau a Roma.

9. Beata Anna Chrzanowska (1902- Cracòvia, Polònia 1973). Infermera laica que va dedicar la seua vida al servici del proïsme, especialment dels més malalts i abandonats († 1973).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

18 de maig de 2024, dissabte VII de Pasqua

DISSABTE DE LA SETMANA VII DE PASQUA Missa del matí Lectura primera Fets 28,16-20.30-31 Va passar dos anys sencers a Roma, i predicava el Re...

entrades populars