26 d'abril de 2024, divendres: Sant Isidor de Sevilla

SANT ISIDOR, BISBE I DOCTOR DE L'ESGLÉSIA

Festa

Festa de sant Isidor, bisbe i doctor de l'Església, qui, deixeble del seu germà Leandre i successor seu en la seu de Sevilla, a la Hispània Bètica, va escriure amb erudició, va convocar i va presidir diversos concilis, i va treballar amb zel i saviesa per la fe catòlica i per l'observança de la disciplina eclesiàstica (elog. del Martirologi Romà).

Lectures de la missa:

Lectura primera 1C 2,1-10                                                                            

Que la vostra fe es fonamente en la força de Déu

Lectura de la primera carta de sant Pau als cristians de Corint

Germans, quan vaig vindre a vosaltres, no vos vaig anunciar el misteri de Déu amb les sublimitats de l'eloqüència i de la saviesa. Entre vosaltres no vaig voler saber res més que Jesucrist i, damunt, clavat en la creu. 
I em vaig presentar davant de vosaltres dèbil i amb molt de temor i tremolor. No vos parlava ni vos predicava amb paraules que s'imposaven per la seua saviesa, sinó per la manifestació de la força de l'Esperit, per tal que la vostra fe no es fonamentara en la saviesa humana, sinó en la força de Déu.
Als qui tenen una fe madura, sí que els ensenyem la saviesa, però una saviesa que no és d'este món ni dels seus senyors, que estan a punt de ser destituïts, sinó la saviesa de Déu, misteriosa, amagada, destinada per Déu abans de tots els temps a ser la nostra glòria. Cap dels senyors d'este món l'ha coneguda, perquè, si l'hagueren coneguda, no haurien clavat en la creu el Senyor de la glòria. 
Però, tal com diu l'Escriptura: «No ha vist mai cap ull, ni cap orella ha sentit, ni el cor de l'home pot somiar allò que Déu té preparat per als qui l'amen». Però, a nosaltres, Déu ens ho ha revelat per  l'Esperit, ja que l'Esperit tot ho penetra, també la profunditat de Déu.

Salm responsorial 118,99-100.101-102.103-104 (R.: 105)

Soc més instruït que tots els mestres,
de tant que medite el vostre pacte.
Guardar els vostres preceptes
em fa més sagaç que els ancians.

R. Llum dels meus passos és la vostra paraula,
claror dels meus camins.

Aparte els meus peus del camí del mal,
vullc viure atent a les vostres paraules.
No he descuidat les vostres decisions,
perquè vós me les heu ensenyades. R.

¡Quina dolçor les vostres promeses:
més que mel en la boca!
L'enteniment em ve dels vostres preceptes;
per això deteste els camins enganyosos. R.

Al·leluia Mt 5,16

La vostra llum ha de resplandir davant de la gent;
així voran les vostres bones obres
i glorificaran el vostre Pare del cel.

Evangeli Mt 5,13-16

Vosaltres sou la llum del món

 Lectura de l'evangeli segons sant Mateu

En aquell temps, Jesús va dir als seus deixebles: 
«Vosaltres sou la sal de la terra. Si la sal ha perdut el gust, ¿com continuarà salant? Ja no servix per a res més que per a tirar-la al carrer i que la xafe la gent.
Vosaltres sou la llum del món. Un poble dalt d'una muntanya, no es pot amagar. Tampoc, quan algú encén un cresol, no el posa davall d'una mesura, sinó en un lloc alt, i fa llum a tots els de casa. Igualment ha de resplandir la vostra llum davant de la gent; així voran les vostres bones obres i glorificaran el vostre Pare del cel».

* * * * *

Mare de Déu del Bon Consell

El 26 d'abril de 1988 fou assassinat monsenyor Juan José Gerardi Conedera, bisbe auxiliar de Guatemala, defensor de les comunitats indígenes.


MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 26 d'abril

2. A Roma, commemoració de sant Clet, papa, el segon que va regir l'Església Romana després de sant Pere. (88)

3. Al territori de Gabii, en la trentena milla de la via romana Prenestina, sant Primitiu, màrtir. (s. inc.)

4. A Amàsia, a la regió del Pont, hui Turquia, sant Basil [o Basileu], bisbe, màrtir en temps de l'emperador Licini. (c. 322)

5. A l'erm del bosc de Crécy, a la regió d'Amiens, a Nèustria, actualment França, sant Ricari, prevere, que, commogut per la predicació d'uns monjos escocesos, es va convertir a una vida de penitència. (645)

6. A l'abadia de Corbie, també a Nèustria, sant Pascasi Radbert, abat, que va exposar de manera clara i lúcida la veritat sobre el Cos i la Sang del Senyor en el misteri de l'Eucaristia. (865)

7. A Foggia, al territori de la Pulla, a l'actual Itàlia, sants Guillem i Pelegrí, eremites. (s. XII)

8. Al regne d'Aragó, beats Doménec i Gregori, preveres de l'Orde de Predicadors, que sense portar or ni plata, mendicant cada dia l'aliment necessari, peregrinaven anunciant a tots la Paraula de Déu. (s. XIII)

9. Al monestir de la Transfiguració, a la ciutat de Moscou, a Rússia, sepultura de sant Esteve, bisbe de Perm, que va evangelitzar els nadius zyrjani, va inventar un alfabet per a la seua llengua, en la qual celebrava la litúrgia, va destruir ídols, va erigir esglésies i va confirmar les veritats de la fe entre aquelles gents. (1396)

10. Al monestir de Sant Isidor de Dueñas, a Espanya, sant Rafael Arnáiz Barón, religiós de l'Orde Cistercenc, que, afligit encara novici per una greu malaltia, va suportar amb gran paciència la seua malparada salut, confiant sempre en el Senyor. (1938) Canonitzat en 2009
11. Al llogaret de Montjuïc, prop de la ciutat de Girona, beat Juli Junyer Padern, prevere de la Societat de sant Francesc de Sales i màrtir, que durant la persecució contra la fe va aconseguir pel martiri la glòria de la vida eterna. (1938)

12. Al camp de concentració de Sachsenhausen, a Alemanya, beat Estanislau Kubista, prevere de la Societat del Verb Diví i màrtir, que durant l'ocupació militar de Polònia en temps de guerra, tancat en duríssima presó, va entregar la seua ànima a Déu. Amb ell es commemora també el beat Ladislau Goral, bisbe auxiliar de Lublin, que va patir en el mateix lloc per defendre la dignitat dels hòmens i de la fe, i va morir en dia no precisat, víctima de la malaltia. (1942)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

9 de maig de 2024, dijous VI de Pasqua

DIJOUS DE LA SETMANA VI DE PASQUA Lectura primera Fets 18,1-8 Pau estava a casa d'ells i treballava. Cada dissabte discutia a la sinagog...

entrades populars