10 d'agost de 2024, dissabte: Sant Llorenç

Festa de Sant Llorenç, diaca i màrtir


Festa de sant Llorenç, diaca i màrtir, que ferventment desitjós, com conta sant Lleó el Gran, de compartir la sort del papa Sixt II en el seu martiri, en rebre del tirà l'orde de lliurar els tresors de l'Església, ell, festivament, li va presentar els pobres en l'aliment i abric dels quals havia gastat diners abundants. Tres dies més tard (any 258), per la fe de Crist va véncer el suplici del foc, i l'instrument del seu martiri es va convertir en distintiu del seu triomf. El seu cos va ser enterrat a Roma, en el cementeri de Camp Verano, conegut des de llavors pel seu nom (elog. del Martirologi Romà).

Sant Llorenç és titular de les esglésies parroquials d'Alberic, Altea, Benirredrà, Bèlgida, Benimaclet, Bussot, Càlig, Castell de Cabres, Massalfassar i Vilar de Canes; cotitular d'una església parrroquial de València. També dona nom a un barri de la ciutat de València, a unas ermites de Cullera, Favara, Tavernes de la Valldigna i Vilallonga. Patró dels bibliotecaris. És patró d'Alberic, Bèlgida, Benillup, Benimantell, Benirredrà, Bussot, Càlig, Castell de Cabres, Llaurí i Parcent.

Lectures de la missa:

Lectura primera 2C 9,6-10

Déu estima els qui donen amb alegria

Lectura de la segona carta de sant Pau als cristians de Corint

Germans, el sembrador mesquí té una collita mesquina, i el generós, la té generosa. Que cada u done allò que el cor li diu, no de mala gana ni per força, perquè Déu estima els qui donen amb alegria. Déu és poderós per a omplir-vos de favors i fer que tingau sempre allò que necessiteu amb prou abundància per a poder practicar tota classe d'obres bones.
Diu l'Escriptura: «Repartix almoina als pobres, la seua bondat dura per sempre». El qui proveïx el sembrador de gra per a la sembra i de pa per a menjar, també vos proveirà a vosaltres de llavor, la multiplicarà, farà més abundants els fruits de la vostra bondat.

Salm responsorial 111,1-2.5-6.7-8.9 (R.: 5a)

Feliç aquell que venera el Senyor
i estima de cor els seus preceptes.
La seua descendència serà gran en el país,
serà beneït el llinatge dels justs.

R. Feliç aquell que s'apiada i presta.

Feliç aquell que s'apiada i presta,
i administra els seus béns amb justícia.
El just no caurà mai,
i serà recordat eternament. R.

Viu sense por de les males notícies,
se sent segur confiant en el Senyor,
té el cor incommovible, no té por de res,
i al final vorà derrotats els enemics. R.

Repartix almoina als pobres,
la seua bondat dura per sempre,
pot alçar el front amb dignitat. R.

Al·leluia Jo 8,12b

El qui em seguixca no caminarà en la foscor,
diu el Senyor,
sinó que tindrà la llum de la vida.

Evangeli Jo 12,24-26

El Pare honorarà els qui es fan servidors meus

 Lectura de l'evangeli segons sant Joan

En aquell temps, Jesús va dir als seus deixebles:
«Vos ho dic de veres: si el gra de blat, quan cau a terra, no mor, queda sol; però si mor, dona molt de fruit. Els qui estimen la seua pròpia vida la perden; els qui no l'estimen en este món, la guarden per a la vida eterna. Si algú es vol fer servidor meu, que em seguixca, i estarà on jo estic. El Pare honrarà els qui es fan servidors meus.

* * * * *

Festes de Sant Llorenç a la partida de l'Olla d'Altea, Bèlgida, Benirredrà, Bussot, Castell de Cabres, Llaurí, Massalfassar, Parcent i Vilar de Canes

Festa de la Promesa al pare sant Francesc a la Granja de la Costera

Festa del Santíssim Crist de la Pietat a Sollana

Festes Patronals a Quesa


Beat Josep Toledo i Pellicer, prevere i màrtir valencià (memòria a Llaurí); beat valencià Joan Martorell i Sòria, prevere salesià, màrtir (memòria a Picassent).

Aniversari del naiximent del xativí Joaquim Llorenç Villanueva i Astengo, prevere i polític (1757)

Aniversari de la mort del periodista i escriptor Martí Domínguez i Barberà (1984)


MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del dia 10 d'agost

2. Commemoració dels sants màrtirs, que a Alexandria d'Egipte, en la persecució duta a terme per l'emperador Valerià i sota el prefecte Emilià, van ser torturats durant molt de temps amb suplicis diversos i refinats, aconseguint amb diferents formes de mort la corona del martiri. (257)

3. A Dumblan, a Escòcia, sant Blaan, bisbe(s. VI)

4. A Alcamo, a la regió italiana de Sicília, beat Arcàngel de Calatafimi Piacentini, prevere de l'Orde dels Germans Menors, insigne per la seua austeritat de vida i el seu amor a la soledat. (1460)

5. A la ciutat d'Iki, al Japó, beat Agustí Ota, religiós de l'Orde de la Companyia de Jesús i màrtir, que va ser decapitat per la seua fe en Crist. (1622)

6. En la mar, enfront de la costa de Rochefort, a França, beats Claudi Josep Jouffret de Bonnefont, de la Societat de Sant Sulpici, Francesc Frangois, de l'Orde dels Germans Menors Caputxins, i Llàtzer Tiersot, de l'Orde dels Pares Cartoixans, tots preveres i màrtirs, que, durant la Revolució Francesa, tancats en una vella nau, van consumar el martiri pel fet de ser sacerdots. (1794)

7. Al Saler, prop de València, beat valencià Josep Toledo Pellicer, prevere i màrtir, que, configurat amb Crist, Gran Sacerdot, va imitar amb el seu triomf en el martiri a Aquell a qui havia estimat i adorat. (1936)

8. A la ciutat de València, beat valencià Joan Martorell Soria, prevere de la Societat de Sant Francesc de Sales i màrtir, que en la mateixa persecució va patir el martiri. Amb ell es commemora també el beat Pere Mesonero Rodríguez, religiós de la mateixa Societat, que al Vedat de Torrent, en un dia no conegut, va rebre la gloriosa corona per haver testimoniat a Crist. (1936)

9. Al camp de concentració de Dachau, prop de Munic, a Alemanya, beats Francesc Drzewiecki, de la Congregació de l'Obreta de la Divina Providència, i Eduard Grzymala, preveres i màrtirs, els quals, durant la devastació de la seua pàtria, Polònia, en temps de guerra, van ser traslladats a una presó estrangera, des d'on van emigrar a Crist morts en una cambra de gas. (1942)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

11 de setembre de 2024, dimecres: Mare de Déu de la Cova Santa

DIMECRES DE LA SETMANA XXIII / II Lectura primera 1C 7,25-31 Si estàs casat, no faces res per a separar-te de la dona, però  si no tens dona...

entrades populars