21 d'agost de 2024, dimecres XX

DIMECRES DE LA SETMANA XX / II


Lectura primera Ez 34,1-11

Els llevaré les ovelles de les mans i no les podran devorar

Lectura de la profecia d'Ezequiel

El Senyor em va fer sentir la seua paraula i em digué: «Fill d'home, profetitza contra els pastors d'Israel, profetitza i dis-los: Açò diu el Senyor Déu: ¡Ai dels pastors d'Israel, que es pasturen ells mateixos! Un pastor, ¿no hauria de pasturar el ramat? Vosaltres, en canvi, vos alimenteu amb la seua llet, vos vestiu amb la seua llana, immoleu els millors caps, però no pastureu el ramat. En lloc d'ajudar les ovelles dèbils, de curar les malaltes, d'embenar les ferides, de fer tornar les dispersades i de buscar les que s'han perdut, maltracteu les fortes cruelment. Sense pastor, les ovelles s'han dispersat, i els animals salvatges les han devorades. S'han dispersat i han errat per les muntanyes i els tossals. El meu ramat s'ha escampat per tot el país, i ningú no se n'ocupa, ningú no el busca.
Per això, pastors, escolteu la paraula del Senyor: Ho jure per la meua vida, diu l'oracle del Senyor: El meu ramat ha sigut depredat, l'han devorat els animals salvatges perquè no tenia pastors; els meus pastors no se n'ocupen: en compte de pasturar-lo, es pasturen ells mateixos. Per això, ara, pastors, escolteu la paraula del Senyor: Açò diu el Senyor Déu: Vaig a enfrontar-me als pastors, els reclamaré les meues ovelles i els les llevaré de les mans. No les  tornaran a pasturar, i a ells mateixos tampoc. D'esta manera salvaré les ovelles de la seua boca: no les podran devorar.
Açò vos anuncia el Senyor Déu: Jo mateix buscaré les meues ovelles i les cuidaré».

Salm responsorial 22,1-3.4.5.6 (R.: 1)

El Senyor és el meu pastor:
no em falta res,
em fa descansar en prats deliciosos;
em porta al repòs vora l'aigua,
i allí em retorna les forces.
Em guia per camins segurs,
per l'amor del seu nom.

R. El Senyor és el meu pastor,
no em falta res.

Ni quan passe per una vall fosca,
no tinc gens de por.
Vós esteu al meu costat:
la vostra vara i el vostre bastó
em donen confiança. R.

Vós pareu una taula davant de mi
enfront dels enemics;
m'heu ungit el cap amb perfums,
i la meua copa sobreïx. R.

La vostra bondat i el vostre amor
m'acompanyen tota la vida,
i viuré anys i més anys
en la casa del Senyor. R.

Al·leluia He 4,12

La paraula de Déu és viva i eficaç,
i discernix les intencions
i els pensaments del cor.

Evangeli Mt 20,1-16

¿Veus amb mals ulls que jo siga generós?

 Lectura de l'evangeli segons sant Mateu

En aquell temps, Jesús va dir als deixebles esta paràbola:
«El Regne del cel es pareix a un propietari que va eixir de bon matí a llogar jornalers per a la seua vinya: va fer tractes per un jornal d'un denari, i els va enviar a la vinya. Va tornar a eixir a mitjan matí, en trobà uns altres en la plaça sense faena i els va dir: "Aneu també vosaltres a la meua vinya; vos pagaré el que siga just". I ells van anar. 
Cap a migdia i a mitjan vesprada, va tornar a eixir i va fer igual. Una hora abans de pondre's el sol encara en trobà uns altres i els va dir: "¿Què feu ací tot el dia sense fer res?" Ells li contestaren: "És que no ens ha llogat ningú!" Els va dir: "Aneu també vosaltres a la meua vinya!"
A poqueta nit, l'amo de la vinya va dir a l'encarregat: "Crida els jornalers i paga'ls el jornal, començant pels últims i acabant pels primers". 
Vingueren els de l'última hora i cobraren el jornal sencer. Quan tocava als primers, es pensaven que cobrarien més, però cobraren el mateix jornal. En vore això, remugaven i deien al propietari: "Estos últims han treballat només una hora i els pagues igual que a nosaltres, que hem hagut de suportar tot el pes de la jornada i la calor".
Ell va replicar a u d'ells: "Amic, no et faig cap injustícia. ¿No havíem fet tractes per un denari? Pren el que et toca i ves-te'n. A este últim jo li vullc pagar igual que a tu. ¿És que no puc fer el que vullc en ma casa? ¿O és que veus amb mals ulls que jo siga generós?" 
Així, els darrers seran primers, i els primers, darrers».

* * * * *

 Sant Pius X, papa
, titular d'esglésies parroquials a Algemesí i a València

Memòria del papa sant Pius X, que primer va ser sacerdot en una parròquia, i després bisbe de Màntua i patriarca de Venècia. Finalment, elegit Summe Pontífex, es va proposar com a programa de govern recapitular tot en Crist, cosa que va dur a terme amb simplicitat d'ànim, pobresa i fortalesa, promovent entre els fidels la vida cristiana amb la participació en l'Eucaristia, la dignitat de la sagrada litúrgia i la integritat de la doctrina. (1914)

Troballa de la Mare de Déu dels Lliris (Alcoi)

Festa de la Mare de Déu de Loreto a Ador
Festa del Santíssim Crist de la Fe a Alcàsser
Festa de Sant Roc a Castellfort
Festa a Vilanova de Viver

Beat Salvador Estrugo i Solves, prevere i màrtir valencià (memòria a Alberic i Bellreguard).

Aniversari del naiximent de sant Francesc de Sales (1567)


MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 21 d'agost

2. A Tràcia, a l'actual Turquia, sants Agatònic, Gòtic i altres màrtirs, que, segons la tradició, van patir el suplici a Selímbria [actual Silivri] i en altres llocs. (s. III)

3. A Roma, a Camp Verano, santa Ciríaca [o Dominica], que va donar el seu nom al cementeri de la via Tiburtina, que ella mateixa havia donat a l'Església. (s. III/IV)

4. A Útica, a l'actual Tunísia, sant Quadrat, bisbe i màrtir, que, havent donat a tot el seu poble, clergues i seglars, fidel testimoni de fe en Crist, com a bon pastor, al cap de quatre dies va seguir el ramat que havia pasturat. (s. III/IV)

5. A Verona, als confins de Venècia, actual regió italiana, sant Euprepi, que és tingut com a primer bisbe d'eixa ciutat. (s. III/IV)

6. A Fordongianus, a la regió també italiana de Sardenya, sant Luxor [o Lussori o Luxori], màrtir(s. IV)

7. Commemoració dels sants màrtirs Bassa i els seus tres fills, Teognis, Agapi i Pisti, dels qui es diu que Bassa, la mare, va patir el martiri a l'illa d'Alònia, i els fills a Edessa, a l'actual Turquia. (s. IV)

8. Al territori dels gàbals, a la Gàl·lia, hui França, sant Privat, bisbe i màrtir, que durant la invasió dels vàndals, va ser trobat en una cripta, on es donava a la pregària i al dejuni, i per negar-se a trair el seu ministeri sacrificant als ídols, va morir destrossat a colps. (c. 407)

Sant Sidoni Apol·linar
9. A Clarmont, a Aquitània, també a l'actual França, sant Sidoni Apol·linar, que era prefecte de la ciutat de Roma quan va ser ordenat bisbe de Clarmont, i molt ben format en les coses divines i humanes, senyor així mateix de gran fortalesa cristiana, es va enfrontar a la ferocitat dels bàrbars, com a pare de l'Església i doctor insigne. (c. 479)

10. A Alzira, a la Ribera de Xúquer, commemoració dels sants màrtirs Bernat, abans anomenat Ahmed, monjo de l'Orde Cistercenc, i les seues germanes Maria (Zaida) i Gràcia (Zoraida), a les quals havia convertit de la religió mahometana a la fe en Crist. (c. 1180)
Mem. ob. a la diòcesi de València, el 23 de juliol. A Benimodo se celebra el 24 d'agost.
11. A la ciutat de Hung Ien, a Tonquín, hui Vietnam, sant Josep Dang Dinh (Niêm) Viên, prevere, màrtir en temps de l'imperi de Minh Mang. (1838)

12. A Antananarivo, a Madagascar, beata Victòria Rasoamanarivo, la qual, després d'un matrimoni amb un home violent, i havent sigut expulsats de l'illa els missioners, va socórrer amb sol·licitud els cristians i va defendre l'Església enfront dels magistrats públics. (1894)

13. A Alberic, a la Ribera Alta, beat valencià Salvador Estrugo Solves, prevere i màrtir, que en temps de persecució va suportar tota classe d'adversitats per amor a Crist, fins a aconseguir la palma del martiri. (1936)

14. Al lloc del Morrot, prop de Barcelona, beat Raimon Peiró Victorí, prevere de l'Orde de Predicadors i màrtir, que en la mateixa persecució, seguint amb fidelitat les paraules de Crist, a través de la mort va passar a la vida gloriosa. (1936)

15. Prop de Munic, ciutat de Baviera, a Alemanya, beat Bru Zembol, màrtir, qui, sotmesa Polònia, la seua pàtria, sota un règim hostil a Déu, a causa de la seua fe va ser deportat al camp de concentració de Dachau, on, destrossat per les tortures, va morir per a entrar en la glòria. (1942)

16. Beat Ladislau Findysz (Rzeszów, Polònia 1907-1964). Sacerdot i màrtir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

12 de setembre de 2024, dijous: Dolcíssim Nom de Maria

DIJOUS DE LA SETMANA XXIII / II Lectura primera 1C 8,1b-7.11-13 Gravar la consciència poc formada d'un germà seria pecar contra Crist Le...

entrades populars