9 d'agost de 2024, divendres: Santa Edith Stein

Festa de Santa Teresa Beneta de la Creu, verge i màrtir, patrona d'Europa
(Edith Stein)


Festa de santa Teresa Beneta de la Creu (Edith) Stein, verge de l'Orde de les Carmelites Descalces i màrtir, la qual, nascuda i educada en la religió jueva, després d'haver ensenyat filosofia durant alguns anys entre grans dificultats, va rebre pel baptisme la nova vida en Crist, prosseguint-la sota el vel de les vèrgens consagrades fins que, en temps d'un règim hostil a la dignitat de l'home i de la fe, va ser empresonada lluny de la seua pàtria, i al camp d'extermini d'Auschwitz, pròxim a Cracòvia, a Polònia, va morir en la cambra de gas. (1942)

Lectures de la missa de la festa:

Lectura primera Os 2,16b.17b.21-22

Et faré per sempre la meua esposa

Lectura de la profecia d'Osees

Açò diu el Senyor:

«La conduiré al desert
i li parlaré amorosament.
Allí em correspondrà
com quan era jove,
com quan pujà del país d'Egipte.
Et faré per sempre la meua esposa,
Et faré la meua esposa
en la justícia i en el dret,
en l'amor i en la misericòrdia.
Et faré la meua esposa en la fidelitat
i tu coneixeràs qui és el Senyor».

Salm responsorial 44,11-12.14-15.16-17 (R.: 11, o bé: cf. Mt 25,6)

Escolta, filla, mira, atén,
oblida el teu poble i la casa de ton pare;
el rei està captivat per la teua bellesa:
venera'l, que és el teu Senyor.

R. Escolta, filla, mira, atén.

O bé:

L'espòs està ací; eixiu a rebre a Crist, el Senyor.

Entra la filla del rei, tota radiant,
el seu vestit és de brocats d'or,
la porten al rei amb vestits virolats.
La seguix una cort de donzelles amigues. R.

Les porten entre alegria i festa,
entren al palau del rei.
En lloc dels pares tindràs fills;
els faràs prínceps de tota la terra. R.

Al·leluia

El Senyor trobà vetlant esta verge prudent
i la feu entrar amb ell a les bodes.

Evangeli Mt 25,1-13

L'espòs està ací. Eixiu al seu encontre

 Lectura de l'evangeli segons sant Mateu

En aquell temps, Jesús va dir als deixebles esta paràbola:
«Passarà amb el Regne del cel com amb deu donzelles, que eixiren amb cresols a l'encontre de l'espòs. N'hi havia cinc de prudents, i les altres cinc eren insensates. Les insensates no s'emportaren oli per als cresols, però cada una de les prudents es va proveir d'una oliera. Com que el nóvio tardava, els vingué son, i totes s'adormiren.
Ja era mitjanit quan es va sentir un clam: “L'espòs està ací. Eixiu al seu encontre”. Aquelles donzelles es despertaren i començaren totes a preparar els cresols. Les que no tenien oli digueren a les altres: “Doneu-nos oli del vostre, que els nostres cresols no s'encenen”. Però les prudents els respongueren: “Potser no n'hi hauria prou per a totes; val més que aneu a comprar-ne”.
Mentres anaven, arribà el nóvio, i les que estaven a punt entraren amb ell a la festa. I la porta quedà tancada. Finalment arribaren també les altres, i deien des de fora: “Senyor, Senyor, obriu-nos”. Però ell els respongué: “Vos dic de veres que no vos conec.
Vetleu, per tant, perquè no sabeu ni el dia ni l'hora”».

* * * * *

Dedicació de la Catedral de Sogorb (festa a la diòcesi de Sogorb-Castelló)

Beat valencià Josep Ma. Garrigues i Hernández (Germà de Carcaixent), prevere caputxí, màrtir (memòria a Carcaixent); beat valencià Mateu (Dionís Lluís) Molinos i Coloma, germà de La Salle, màrtir (memòria a Forcall).

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 9 d'agost

2. A Roma, al cementeri de sant Llorenç, a la via Tiburtina, sant Romà l'Ostiari, màrtir(c. 258)

3. Al monestir d'Achonry, a Hibèrnia, hui Irlanda, sant Nateu, bisbe i abat(s. VI)

4. A Kilmore, també d'Hibèrnia, sant Felim [o Fedlimid], bisbe(c. s. VI)

5. A Constantinoble, actual Istanbul, a Turquia, commemoració dels sants màrtirs, que van ser morts per defendre l'antiga imatge del Salvador col·locada a la Porta de Bronze, que anava a ser derrocada per orde de l'emperador Lleó l'Isàuric. (c. 729)

6. A Palena, lloc de Calàbria, a la Itàlia actual, beat Falc, eremita(s. X/XI)

7. A Florència, a la regió de la Toscana, de nou a Itàlia, beat Joan de Salern, prevere de l'Orde de Predicadors, que va fundar el convent de Santa Maria Novella i va lluitar intrèpidament contra els heretges patarins(c. 1242)

8. A la muntanya de la Verna, també a la Toscana, beat Joan de Fermo, prevere de l'Orde dels Germans Menors, que va viure en soledat, dominant el seu cos amb el dejuni i un admirable esperit de penitència. (1322)

9. A Londres, a Anglaterra, beat Ricard Bere, prevere i màrtir, que, a causa de la seua fidelitat al Romà Pontífex i per la seua defensa del matrimoni cristià, va ser empresonat per orde del rei Enric VIII i, en unió amb els seus germans de la Cartoixa d'esta ciutat, va morir extenuat per les inhumanes condicions de la presó i per fam, patides durant molt de temps. (1537)

10. En un vell navili situat en la mar enfront de la costa de Rochefort, a França, beat Claudi Richard, prevere de l'Orde de Sant Benet i màrtir, que, tret del seu monestir durant la Revolució Francesa per la seua condició de sacerdot, va ser confinat en una nau habilitada com a presó, on va morir contagiat de pesta mentre ajudava els captius malalts. (1794)

11. A Salamanca, beata Càndida Maria de Jesús (Joana Josepa) Cipitria, fundadora de la Congregació de Filles de Jesús, per a col·laborar en la formació cristiana dels xiquets. (1912)

12. Beata Marianna Cope (1838-1918), religiosa professa de les Germanes del Tercer Orde de Sant Francesc de Siracusa, coneguda com a mare Marianna de Molokai, a les illes Hawaii.

13. A Barbastre, beat Florentí Asensio Barroso, bisbe i màrtir, que afusellat pels milicians durant el furor de la persecució contra l'Església, amb la seua pròpia sang va donar testimoni de la fe que havia predicat constantment al poble que se li havia encomanat. (1936)

14. A Barcelona, beats Rubén de Jesús López Aguilar i els seus sis companys*, religiosos de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu i màrtirs, que, en la mateixa persecució, van patir la mort pels qui odiaven la vida religiosa, i així van passar a presència del Senyor. (1936)

Els noms són: Beats Artur (Lluís) Ayala Niño, Joan Baptiste (Josep) Velázquez Peláez, Eugeni (Alfons Antoni) Ramírez Salazar, Esteve (Gabriel) Maya Gutiérrez, Melquíades (Raimon) Ramírez Zuluaga i Gaspar (Lluís Modest) Páez Perdono.


15. Al llogaret d'Azanuy, a la província d'Osca, beats Faustí Oteiza, prevere, i Florentí Felipe, religiós de l'orde de Clergues Regulars de l'Escola Pia, tots dos màrtirs, que en la mateixa persecució van entregar la seua vida per Crist. (1936)

16. Al lloc d'Argés, prop de Toledo, beat Guillem Plaza Hernández, prevere de la Societat de Sacerdots Operaris Diocesans i màrtir, que el mateix dia i en la mateixa prova va entregar el seu esperit. (1936)

17. Al poble de Carcaixent, beat valencià Germà (Josep Maria) Garrigues Hernández, prevere de l'Orde dels Germans Menors Caputxins i màrtir, que, en la mateixa persecució contra la fe, va véncer el suplici del cos amb la seua preciosa mort. (1936)

El pare Germà de Carcaixent (Josep Mª Garrigues Hernàndez) va nàixer el 12 de febrer de 1895. Va fer la professió el 15 d'agost de 1912 i fou ordenat prevere el 9 de febrer de 1919. Es va dedicar a l'ensenyament de la joventut com a professor del Seminari Seràfic de Massamagrell. Es va refugiar a casa dels seus pares, a Carcaixent i va ser detingut el 9 d´agost de 1936 i assassinat l'endemà dia 10.

18. Beat Franz Jägerstätter (Brandenburg, 1907-1943). Laic, espòs i pare de tres filles. Guillotinat pel règim nazi, per objecció de consciència a allistar-se a l'exèrcit.

19. Beats Michał Tomaszek i Zbigniew Strzałkowski (Pariacoto, el Perú 1991). Sacerdots missioners polonesos pertanyents a l'Orde dels Germans Menors Conventuals, assassinats per odi a la fe per la guerrilla comunista peruana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

11 de setembre de 2024, dimecres: Mare de Déu de la Cova Santa

DIMECRES DE LA SETMANA XXIII / II Lectura primera 1C 7,25-31 Si estàs casat, no faces res per a separar-te de la dona, però  si no tens dona...

entrades populars