29 d'agost de 2024, dijous: Martiri de Sant Joan

MARTIRI DE SANT JOAN BAPTISTE

Memòria


L'evangeli d'esta memòria és propi.
La lectura primera és de la fèria corresponent.

Lectura primera 1C 1,1-9

Déu vos ha enriquit de tot do en Jesucrist

Comença la primera carta de sant Pau als cristians de Corint

Pau, cridat per voluntat de Déu a ser apòstol de Jesucrist, i el nostre germà Sòstenes, a la comunitat de Déu que està a Corint, als santificats en Jesucrist, cridats a ser-li consagrats en unió amb tots els qui, en tot lloc, invoquen el nom de nostre Senyor Jesucrist, Senyor d'ells i nostre. Vos desitgem la gràcia i la pau de Déu, el nostre Pare, i de Jesucrist, el Senyor.
Done gràcies a Déu sense parar per vosaltres, pensant en la gràcia que vos ha donat en Jesucrist, perquè en ell vos ha enriquit de tot: tant de paraula com de coneiximent.
El testimoni que doneu de Crist s'ha consolidat tant entre vosaltres que no vos falta cap do, mentres viviu esperant la manifestació de Jesucrist, el nostre Senyor. Ell també vos mantindrà ferms fins al final, perquè el dia de Jesucrist, el nostre Senyor, sigau trobats irreprensibles. Déu és fidel, i ell vos ha cridat a viure en comunió amb el seu Fill Jesucrist, Senyor nostre.

Salm responsorial 144,2-3.4-5.6-7 (R.: 1b)

Vos beneiré, Déu meu, dia a dia,
alabaré per sempre el vostre nom.
El Senyor és gran i digne de tota llaor.
La seua grandesa no té límits.

R. Senyor, beneiré el vostre nom per sempre.

D'edat en edat alaben les vostres gestes
i proclamen les vostres proeses.
Ens fan saber la vostra gloriosa majestat,
i jo celebre els vostres prodigis. R.

Ells ens parlen de gestes temibles,
i jo conte les vostres grandeses;
recorden que és immensa la vostra bondat
i aclamen els vostres favors. R.

Al·leluia Mt 5,10

Feliços els perseguits pel fet de ser justos:
d'ells és el Regne del cel.

Evangeli Mc 6,17-29

Vullc que em dones ara mateix en un plat gran el cap de Joan Baptiste

 Lectura de l'evangeli segons sant Marc

En aquell temps, Herodes havia fet agarrar a Joan i l'havia fet encadenar a la presó per qüestió del seu casament amb Herodies, la dona del seu germà, ja que Joan li recordava que no li era lícit viure amb la dona del seu germà. Herodies li tenia malícia i volia que el mataren, però no podia ser, perquè Herodes, sabent que Joan era un home just i recte, sentia per ell un gran respecte i el protegia, l'escoltava de bona gana i, després de sentir-lo, quedava molt desconcertat.
Finalment, Herodies va trobar l'ocasió. Herodes, el dia del seu natalici, va convidar els seus cortesans, els oficials de l'exèrcit i els principals de Galilea. Durant el convit, va entrar la filla d'Herodies a dansar, i els va agradar tant a Herodes i als convidats, que el rei li va dir a la jove: «Demana'm el que vullgues, i t'ho donaré». I li va jurar que li donaria el que li demanara, encara que fora la mitat del seu regne. La jove va eixir, i va preguntar a sa mare: «¿Què puc demanar?» Ella li va respondre: «El cap de Joan Baptiste». La jove va tornar a entrar, va anar decidida cap al rei i li va demanar: «Vullc que em dones ara mateix en un plat gran el cap de Joan Baptiste». El rei es va posar molt trist, però pensant en el jurament que havien sentit tots els convidats, no va voler contrariar-la.
Immediatament va ordenar a un guarda que portara el cap de Joan. El guarda va anar a la presó i el va decapitar, va dur el cap en un plat gran i li'l va donar a la jove, i la jove li'l va passar a sa mare. 
Quan ho saberen els deixebles de Joan, anaren a endur-se el cos, i el posaren en un sepulcre.

* * * * *

 Martiri de sant Joan Baptiste (mem. ob.).

La festa principal de Sant Joan Baptiste és el 24 de juny. Hui commemorem la culminació de la seua vida. I la vida d’un profeta autèntic, com la de Jesús, havia d’arribar fins al testimoni final: el martiri. La memòria de hui té com a origen l’aniversari de la dedicació de l’església edificada a Sebaste de Samaria sobre el pretés sepulcre del sant.

Al segle V ja se celebrava a la Gàl·lia i el VI a Roma en este dia. [font]

Festa del Martiri de Sant Joan a Alcalà de Xivert i Artana. 

Comença a Algemesí la novena a la Mare de Déu de la Salut
A  Bunyol, festa a Sant Lluís Bertran

A Palma de Gandia i a Vilamarxant, festa al Santíssim Crist de la Salut

Festes a Alcàntera de Xúquer, Almiserà, Almoines, Llocnou d'en Fenollet, Massalavés, Vistabella del Maestrat, etc.


Aniversari del naiximent del bisbe valencià Rafael Sanus Abad (1931)

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 29 d'agost

Memòria del martiri de sant Joan Baptiste, a qui el rei Herodes Antipes va retindre empresonat a la fortalesa de Maqueront, a l'actual Israel, i al qual va manar decapitar el dia del seu aniversari, a petició de la filla d'Herodies. D'esta manera, el Precursor del Senyor, com a llum encés i resplandent, tant en la mort com en la vida va donar testimoni de la veritat. (s. I)

2. A la regió de Srijem, a Panònia, hui Croàcia, santa Basila(s. III/IV)

3. A Roma, commemoració de santa Sabina, que dona títol a una església construïda sobre el puig Aventí. (422-432)

4. A Metz, ciutat de la Gàl·lia Bèlgica, actual França, sant Adelf, bisbe(s. V)

5. A la regió de Nantes, a la Bretanya Menor, també a França, sant Víctor, eremita, que va viure reclòs en un xicotet oratori, construït per ell mateix prop de La Chambon. (c. s. VII)

6. A Londres, a Anglaterra, commemoració de sant Sebbi o Sebba, rei dels saxons orientals molt devot del Senyor, que va deixar la corona i va voler morir amb l'hàbit monacal, desitjat des de molt de temps arrere. (c. 693)

7. A París, a Nèustria, França en l'actualitat, sant Mederic, prevere i abat d'Autun, que va viure en una cel·la pròxima a la ciutat. (c. 700)

8. A València, beats màrtirs Joan de Perusa, prevere, i Pere de Sassoferrato, religiós, tots dos de l'Orde dels Germans Menors, que enviats a predicar la fe entre els musulmans d'aquell lloc, van aconseguir la palma del martiri en ser decapitats en la plaça pública per orde del rei. (1231)
A les diòcesis de València i Terol se celebren demà.

9. Prop de Cracòvia, a Polònia, beata Bronislava de Kamień, verge de l'Orde Premonstratenc, que va voler portar una existència humil i retirada, i destruït el seu monestir pels tàrtars, va viure tota sola amb Déu en una barraca. (1259)

10. A Lancaster, a Anglaterra, beat Ricard Herst, màrtir, pare de família i llaurador, que, acusat falsament d'homicidi, per la seua fe en Crist va ser condemnat a morir en la forca, en temps del rei Jaume I. (1618)

11. En el litoral enfront de Rochefort, a França, beat Lluís Vulfilocio Huppy, prevere i màrtir, que empresonat de manera inhumana, per ser sacerdot, en una vella nau durant la Revolució Francesa, va morir víctima de malaltia. (1794)

12. A Waterford, a Irlanda, beat Edmund [o Edmon] Ignasi Rice, que amb gran entusiasme i perseverança es va entregar a la formació dels xiquets i dels jóvens de condició modesta i, per a l'auge d'esta obra, va fundar la Congregació dels Germans Cristians i la dels Germans de la Presentació. (1844)

13. Prop de Renes, a França, beata Maria de la Creu (Joana) Jugan, verge, que va fundar la Congregació de les Germanetes dels Pobres per a demanar almoina per Déu per als necessitats i per a Déu, però injustament allunyada de la direcció de l'Institut, va passar la resta de la seua vida en l'oració i en la humilitat. (1879)

14. Beat Flavià Miquel Melki (1858- Cizre, Turquia 1915). Sacerdot de la Congregació de Sant Efrem, eparquia de Jazira dels Sirians. Bisbe de Gazarta (hui Cizre). Mort per odi a la fe.

15. A València, beat Constantí Fernández Álvarez, prevere de l'Orde de Predicadors i màrtir, que en el temps de la persecució va dur a terme la seua prova per la fe. (1936)

16. A la localitat d'Híjar, prop de Terol, beat Francesc Montsó Romeo, prevere de l'Orde de Predicadors i màrtir, que, durant la mateixa persecució, va confirmar amb la pròpia sang la seua fidelitat envers el Senyor. (1936)

17. Beat Pere Asua i Mendia (1890- entre Castro Urdiales i Laredo, Cantàbria, Espanya 1936). Arquitecte i sacerdot, assassinat per odi a la fe.

18. Al camp de concentració de Dachau, pròxim a la ciutat de Munic, a Alemanya, beat Doménec Jędrzejewski,  prevere i màrtir, que en el furor de la guerra, deportat de Polònia i empresonat en aquell lloc, va morir per Crist sota cruels tortures. (1942)

19. A Poznan, a Polònia, beata Sança (Joanina) Szymkowiak, verge, de la Congregació de les Filles de la Mare de Déu dels Dolors, que, enmig de les dificultats de la guerra, es va ocupar amb gran entrega de l'assistència als empresonats. (1942)

20. Al llogaret de Santa Giulia, a la regió del Piemont, a Itàlia, beata Teresa Bracco, verge i màrtir, que en temps de guerra, quan estava treballant en el camp, va morir a causa de les ferides que li van causar els colps d'uns soldats, en defendrer valentament la seua castedat. (1944)

21. Beata Eufràsia Eluvathingal del Sagrat Cor de Jesús (1877-1952). Verge, de la Congregació de les Germanes de la Mare del Carme, a Trichur, l'Índia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

14 de setembre de 2023, dissabte: Exaltació de la Santa Creu

Festa de l'Exaltació de la Santa Creu Del retaule de la Santa Creu de Miquel Alcanyís (Museu de Belles Arts de València)  F esta de l...

entrades populars