27 d'agost de 2024, dimarts: Santa Mònica

DIMARTS DE LA SETMANA XXI / II


Lectura primera 2Te 2,1-3a.14-17

Conserveu les tradicions que vos hem ensenyat

Lectura de la segona carta de sant Pau als cristians de Tessalònica

Sobre la vinguda de Jesucrist, Senyor nostre, i la nostra reunió amb ell, vos preguem, germans, que no perdeu fàcilment el cap ni vos alarmeu, encara que una suposada revelació o una paraula o carta que passara com si fora nostra anunciaren que el dia del Senyor és imminent. No vos deixeu enganyar per res ni per ningú.
Déu, a través de l'evangeli que vos vam anunciar, vos ha cridat a posseir la glòria de Jesucrist, el nostre Senyor. Per tant, germans, continueu ferms i conserveu les tradicions que vos hem ensenyat de paraula i per carta. Que Jesucrist mateix, Senyor nostre, i Déu, el nostre Pare, que ens ha estimat i ens ha concedit per la seua gràcia un consol etern i una bona esperança, conforte els vostres cors i els faça constants en tota classe d'obres i paraules bones.

Salm responsorial 95,10.11-12.13 (R.: 13b)

Digueu a tots els pobles: «El Senyor és rei».
Manté ferm tot el món, incommovible,
governa els pobles amb rectitud.

R. El Senyor ve a jutjar la terra.

El cel se n'alegra, la terra ho celebra,
brama el mar amb tot el que conté,
exulten els camps amb tot el que hi ha,
fan festa els arbres del bosc. R.

Davant del Senyor, que ja arriba,
que ja ve a jutjar la terra;
jutjarà tot el món amb justícia,
tots els pobles amb la seua veritat. R.

Al·leluia He 4,12

La paraula de Déu és viva i eficaç,
i discernix les intencions i els pensaments del cor.

Evangeli Mt 23,23-26

Açò és el que havíeu de complir,
sense deixar allò altre

Lectura de l'evangeli segons sant Mateu

En aquell temps, Jesús digué:
«Ai de vosaltres, mestres de la Llei i fariseus hipòcrites, que pagueu a Déu el delme de la menta, de l'anís i del comí, però no vos preocupeu de les exigències més importants de la Llei, com són la justícia, la misericòrdia i la fidelitat. Açò és el que havíeu de complir, sense deixar allò altre. ¡Guies cegos, que coleu un mosquit i vos engoliu un camell!
Ai de vosaltres, mestres de la Llei i fariseus hipòcrites, que purifiqueu per fora la copa i el plat, però per dins esteu plens d'enveja i intemperància. Fariseu cego! Purifica primer la copa per dins, i això la purificarà també per fora».

* * * * *

Santa Mònica (mem. ob.), cotitular d'una església parroquial a València

Memòria de santa Mònica, que, encara joveníssima, va ser donada en matrimoni a Patrici, amb qui va tindre fills, entre ells a Agustí, per la conversió dels quals va escampar abundants llàgrimes i va pregar molt a Déu, i, anhelosa de la vida celestial, va abandonar la terrenal a Òstia Tiberina, a Itàlia, quan tornava d'Àfrica. (387)

Beat Ferran González i Añón, prevere i màrtir valencià (memòria a Torís)

Beat Ramon Martí i Soriano, prevere i màrtir valencià (memòria a Burjassot i Vallada)

Festa del Santíssim Crist dels Prodigis a Castelló (la Ribera Alta)
Festa del Santíssim Sagrament a Bolulla
Festa a Confrides i a la Llosa de Ranes, 


MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 27 d'agost

2. A Càpua, a la regió també italiana de Campània, sant Ruf, màrtir(s. III/IV)

3. A Costanza, lloc d'Escítia, hui Romania, sants màrtirs Marcel·lí, tribú, la seua esposa Mannea, Joan, el fill de tots dos, i Serapi, clergue, i Pere, soldat(c. s. IV)

4. A Bèrgam, a la regió italiana de Ligúria, sant Narn, que és considerat primer bisbe de la ciutat. (s. IV)

5. Al territori de Tebaida, a Egipte, sant Pimen, abat, tingut en summa consideració entre els anacoretes i de qui es referixen múltiples màximes plenes de saviesa. (s. IV/V)

6. A Coserans, a Aquitània, hui França, sant Lliceri [o LleïrLleí o Lliser] bisbe, el qual, oriünd d'Hispània, va ser deixeble de sant Faust de Riés i amb les seues oracions va protegir la ciutat de les invasions visigodes. (c. 540)

7. A Arle [Arlés], a Provença, també a l'actual França, sant Cesari, bisbe, que, després d'haver portat vida monàstica a l'illa de Lerins, va rebre este episcopat en contra dels seus desitjos. Va preparar i va reunir sermons apropiats per a les festivitats, que els preveres havien de llegir a fi d'instruir al poble, i va escriure també regles de vida, tant per a hòmens com per a religioses, per a dirigir la vida monàstica. (542)

8. A Pavia, ciutat de Llombardia, actual regió d'Itàlia, sant Joan, bisbe(c. 825)

9. A l'abadia de Petershausen, que ell mateix havia fundat a Suàbia, actualment Suïssa, sepultura de sant Gebard, bisbe de Constança. (995)

10. A l'abadia d'Aulps, a Savoia, a l'actual França, mort de sant Garí, bisbe de Sion, el qual, monjo de Molesmes en temps de sant Robert, va fundar este cenobi, que va dirigir santament i va agregar a l'Orde del Cister(1150)

11. A Lausana, al territori d'Helvècia, hui Suïssa, sant Amadeu, bisbe, que, sent monjo de Claravall, va ser designat abat del cenobi d'Hautecombe i, més tard, elegit per a la seu episcopal, des d'on va educar amb dedicació els jóvens, va formar un clero piadós i cast, i va cantar en la seua predicació a la Benaurada Mare de Déu. (1159)

12. A Foligno, ciutat de l'Úmbria, a la Itàlia actual, beat Àngel Conti, prevere de l'Orde d'Ermitans de Sant Agustí, insigne per la penitència i la humilitat, i pacient davant de les ofenses. (1312)

13. A Leominster, lloc d'Anglaterra, beat Roger Cadwallador, prevere i màrtir, que, ordenat a Valladolid, a Espanya, i insigne per la seua doctrina, va exercir el seu ministeri clandestinament durant setze anys en la seua pàtria i, finalment, condemnat pel fet de ser sacerdot, en temps del rei Jaume I va ser portat al patíbul després de cruels tortures. (1610)

14. A Nagasaki, al Japó, beats Francesc de Santa Maria, prevere de l'orde dels Germans Menors, i els seus catorze companys*, màrtirs, que, per orde del governador de la ciutat, van patir el martiri per odi al nom de Crist. (1627)

Els seus noms: Beats Bertomeu Laurel i Antoni de Sant Francesc, religiosos de l'Orde dels Germans Menors; Gaspar Vaz i Maria, esposos; Magdalena Kiyota, viuda; Cai Jiyemon, Francesca, Francesc Kurobioye, Lluís Matsuo Soyemon, Martí Gómez, Tomàs Wo Jinyemon, Lluc Kiyemon i Miquel Kizayemon.

15. A la ciutat d'Usk, a Gal·les, actual Regne Unit, sant David Lewis, prevere de l'Orde de la Companyia de Jesús i màrtir, que, ordenat sacerdot a Roma, va celebrar clandestinament els sagraments en la seua pàtria durant més de trenta anys i va prestar ajuda als pobres, fins que, regnant Carles II, va ser penjat per ser sacerdot. (1679)

16. En la mar enfront de Rochefort, a França, en una vella naubeats màrtirs Joan Baptiste de Souzy, prevere, i Udalric (Joan Baptiste) Guillaume, germà de les Escoles Cristianes, tots dos màrtirs, que, en el furor de la persecució contra l'Església, van ser empresonats de manera inhumana i, per Crist, van morir de fam i afligits de malaltia greu. (1794)

17. A Reading, a Anglaterra, beat Doménec de la Mare de Déu Barberi, prevere de la Congregació de la Passió, el qual, buscant amb afany restablir la unitat dels cristians, va portar a molts al si de l'Església catòlica. (1849)
18. A la localitat de Picassent, a l'Horta Sud, beat valencià Ferran González Añón, prevere i màrtir, que en temps de persecució va meréixer passar a la benaurança eterna. (1936)

19. En el camí entre els llogarets de Godella i Bétera, al mateix país valencià, beat valencià Ramon Martí Soriano, prevere i màrtir, que en el furor de la mateixa persecució contra la fe va escampar la seua sang per Crist. (1936)

20. A Sant Sebastià, Guipúscoa, beata Maria del Pilar Izquierdo Albero, verge, que, molt provada per la pobresa i per greus malalties, va servir a Déu mostrant una caritat singular en favor dels pobres i afligits, per al servici dels quals va fundar l'Obra Missionera de Jesús i Maria(1945)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

14 de setembre de 2023, dissabte: Exaltació de la Santa Creu

Festa de l'Exaltació de la Santa Creu Del retaule de la Santa Creu de Miquel Alcanyís (Museu de Belles Arts de València)  F esta de l...

entrades populars