20 d'agost de 2024, dimarts: Sant Bernat

DIMARTS DE LA SETMANA XX / II


Lectura primera Ez 28,1-10

Tu, que eres un home, i no un déu,
tens en el cor pretensions divines

Lectura de la profecia d'Ezequiel

El Senyor em va fer sentir la seua paraula i em digué:

«Fill d'home, digues al rei de Tir:
Açò et fa saber el Senyor Déu:
Tu dius en el teu orgull:
"Soc un déu i visc en una seu divina,
en el cor mateix dels mars".
Tu, que eres un home, i no un déu,
tens en el cor pretensions divines. 
Et tens per més savi que Daniel,
creus que per a tu no hi ha secrets.
Sagaç i hàbil, t'has creat una fortuna,
has atresorat or i plata.
Per la teua destresa en el comerç,
has amuntonat riqueses
i el teu cor se n'ha enorgullit.
Per això et fa saber el Senyor Déu:
Ja que tens pretensions divines,
enviaré contra tu uns estrangers,
el més despietats de tots els pobles;
desembainaran l'espasa
contra la teua destresa meravellosa,
deshonraran la teua glòria
i et faran baixar a la fossa
amb una mort violenta en el cor dels mars.
Davant dels qui et mataran,
¿gosaràs dir que eres un déu?
¡En mans dels assassins
no seràs més que un home!
Moriràs d'una mort deshonrosa
en mans d'uns estrangers.
Soc jo qui ho anuncie,
jo, el Senyor, Déu sobirà».

Salm responsorial Dt 32,26-27ab.27cd-28.30.35cd-36ab (R.: 39c)

Jo pensava: No en deixaré rastre,
no guardarà ningú el seu record.
Però no vullc que se'n glorie l'enemic,
interpretant este fet a favor seu.

R. Jo done la mort o la vida.

No vullc que diga: «És obra nostra tot això,
és glòria de la nostra mà, i no del Senyor!»
Perquè esta nació ha perdut la raó,
no té gens d'enteniment. R.

Com és que un de sol n'acaça mil,
i dos en fan fugir deu mil?
És que els ha venut la seua Roca,
el Senyor els ha abandonat. R.

El dia del desastre és imminent,
s'acosta de pressa la seua hora.
El Senyor defendrà el seu poble,
i s'apiadarà dels seus servents. R.

Al·leluia 2C 8,9

Jesucrist, que és ric, es va fer pobre,
per a que la seua pobresa vos enriquira.

Evangeli Mt 19,23-30

És més fàcil que un camell passe pel cos d'una agulla
que no que un ric entre en el Regne del cel

 Lectura de l'evangeli segons sant Mateu

En aquell temps, Jesús va dir als deixebles: «Vos ho dic de veres: Un ric difícilment entrarà en el Regne del cel. Més encara: És més fàcil que un camell passe pel cos d'una agulla, que no que un ric entre en el Regne del cel». Quan els deixebles sentiren açò quedaren tan sorpresos que deien: «Si és així, ¿qui es podrà salvar?» Jesús se'ls va quedar mirant i els va dir: «Humanament és impossible, però per a Déu tot és possible».
Aleshores Pere li va dir: «Mireu, nosaltres ho hem deixat tot per a seguir-vos. ¿Què ens tocarà?» Jesús li va respondre: «Vos ho dic de veres: vosaltres, els qui m'heu seguit, quan el món renaixerà i el Fill de l'home s'assentarà en el tron de la seua glòria, també vos assentareu en dotze trons per a governar les dotze tribus d'Israel. I els qui pel meu nom han deixat cases, germans i germanes, pare i mare, fills o camps, en rebran cent vegades més i heretaran la vida eterna. Però molts que ara són primers seran últims, i molts últims, primers».
* * * * *

Sant Bernat de Claravall, abat i doctor de l'Església (mem. ob.), titular de l'església parroquial de Forna.

    Memòria de sant Bernat, abat i doctor de l'Església, el qual, havent ingressat juntament amb trenta companys al nou monestir del Cister, va ser després fundador i primer abat del monestir de Clairvaux (Claravall), on va dirigir sàviament els monjos pel camí dels manaments del Senyor. Va recórrer una vegada i una altra Europa per a restablir la pau i la unitat i va il·luminar tota l'Església amb els seus escrits i les seues sàvies exhortacions, fins que va descansar en el Senyor prop de Langres, a França. (1153)

Beata Maria Climent i Mateu, soltera, màrtir valenciana (memòria a Xàtiva)

Beat valencià Maties Cardona i Meseguer, escolapi, màrtir (memòria a Vallibona)

Festa de la Divina Aurora a Benifaio

Festa de Sant Bernat a Montan

Festa de Sant Roc a Tavernes Blanques

Festa de Sant Bertomeu a la Torre d'en Besora

Festa a Vilanova de Viver

Final de la Fira d'Agost de Xàtiva, iniciada el 15 d'agost


MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 20 d'agost

2. Commemoració de sant Samuel, profeta, qui, cridat per Déu quan encara era xiquet, va ser després jutge a Israel i per mandat diví va ungir a Saül com a rei del seu poble, però després que va ser repudiat per Déu per la seua falta de fidelitat, va conferir també la unció real a David, de l'estirp de la qual havia de nàixer Crist.

3. Prop de la fortalesa de Chinon, al territori de Tours, a Aquitània, actual França, sant Màxim, deixeble de sant Martí, que primer va ser monjo a l'abadia de l'Île Barbe, prop de Lió, i després va fundar un monestir a la riba del riu Vigenne [Viena], on va morir en edat molt avançada. (s. V)

4. A l'abadia de Noirmoutier, a l'illa d'Her, novament a la costa d'Aquitània, sant Filibert de Tournus, abat, que, educat en la cort del rei Dagobert, encara adolescent, es va fer monjo, i va fundar i va dirigir primerament el cenobi de Jumièges i després aquell d'Her. (c. 684)

5. A Còrdova, a la regió hispànica d'Andalusia, sants màrtirs Leovigild i Cristòfol, monjos, els quals, durant la persecució duta a terme pels musulmans, van professar espontàniament la fe en Crist davant del jutge i, per això, van ser decapitats, i van obtindre així la palma del martiri. (852)

6. A Siena, ciutat de Toscana, a Itàlia, mort del beat Bernat Tolemei, abat i fundador de la Congregació Olivetana segons la Regla de sant Benet, que es va aplicar amb constància a l'observança de la disciplina monàstica i, durant una epidèmia de pesta que assolava Itàlia, va morir al costat dels monjos de Siena, que s'havien contagiat. (1348)

7. En una nau ancorada enfront de Rochefort, en la costa francesa, beats Lluís Francesc Le Brun i Gervasi Brunel, preveres i màrtirs, monjo de la Congregació Benedictina de sant Maur el primer, i prior de l'abadia cistercenca de la Trapa el segon, que, empresonats tots dos de manera inhumana durant la Revolució Francesa, van consumar el martiri esgotats per la malaltia. (1794)


9. A Roma, mort del papa sant Pius X, la memòria del qual se celebra demà. (1914)

10. A Vallibona, comarca dels Ports, beat Maties Cardona Meseguer, prevere de l'Orde dels Clergues Regulars de l'Escola Pia, màrtir durant la persecució religiosa. (1936)

11. A la ciutat de Xàtiva, beata Maria Climent Mateu, verge i màrtir, que en el temps de la mateixa persecució va meréixer ser configurada amb Crist per la seua mort en la fe. (1936)

12. Al camp de concentració de Dachau, prop de Munic, a Alemanya, beat Ladislau Mączkowski,  prevere i màrtir, el qual, de nacionalitat polonesa, va ser deportat en temps de guerra i, davant dels perseguidors de la dignitat humana i del cristianisme, entre cruels tortures, va defendre la seua fe fins a la mort. (1942)

13. Beat Georg Häfner (1900, Dachau † 1942). Sacerdot alemany, màrtir, víctima de l'odi a la fe, al camp de concentració de Dachau, Alemanya.

14. Beat Teòfil Matulionis (1873- Šeduva, Lituània 1962). Arquebisbe - bisbe de Kaišiadorys  assassinat mitjançant enverinament per odi a la fe.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

12 de setembre de 2024, dijous: Dolcíssim Nom de Maria

DIJOUS DE LA SETMANA XXIII / II Lectura primera 1C 8,1b-7.11-13 Gravar la consciència poc formada d'un germà seria pecar contra Crist Le...

entrades populars