19 d'agost de 2024, dilluns: Sant Lluís d'Anjou

DILLUNS DE LA SETMANA XX / II


Lectura primera Ez 24,15-24

Ezequiel és un presagi per a vosaltres:
fareu com ell ha fet

Lectura de la profecia d'Ezequiel

El Senyor em va fer sentir la seua paraula i em digué: «Fill d'home, d'improvís et llevaré la qui és la delícia dels teus ulls, però no gemeques, ni plores, ni deixes caure cap llàgrima. Sospira en silenci. No et poses de dol: no et descobrixques el cap ni et lleves les sandàlies, no et tapes la boca amb el vel ni menges el pa dels dies trists».
Al matí, jo ho vaig dir a la gent i aquella mateixa vesprada moria la meua muller. L'endemà, quan vaig complir l'orde rebuda, la gent em preguntava: «¿Vols explicar-nos què significa això que fas per a nosaltres?»
Jo els vaig respondre: «El Senyor em va fer sentir la seua paraula i em digué: Anuncia als del poble d'Israel: Açò diu el Senyor Déu: Jo profanaré el meu santuari, que és el vostre orgull i la vostra força, delícia dels vostres ulls i passió del vostre cor; moriran per l'espasa els fills i les filles que heu deixat a Jerusalem. Haureu de fer com jo: no tapar-vos la boca amb el vel ni menjar el pa dels dies trists, ni descobrir-vos el cap ni llevar-vos les sandàlies. No podreu gemecar ni plorar: per les vostres culpes vos consumireu sospirant els uns amb els altres. Ezequiel és un presagi per a vosaltres: tot ho fareu tal com ell ha fet, i quan això es complirà, sabreu que jo soc el Senyor Déu».

Salm responsorial Dt 32,18-19.20.21 (R.: 18a)

Oblides la Roca que et va fer nàixer,
no fas cas de Déu que et donà la vida.
En vore això, el Senyor se'n va cansar,
disgustat dels seus fills i filles.

R. Oblides la Roca que et va fer nàixer.

Pensava: «M'amagaré d'ells,
i voré quina serà la seua fi;
perquè són una gent perversa,
uns fills que no són de fiar». R.

«M'han fet enveja adorant falsos déus,
m'han disgustat amb els seus ídols vans;
i també jo, per a fer-los enveja,
em valdré d'una poble que no és poble,
em valdré, per a disgustar-los,
d'un poble sense enteniment». R.

Al·leluia Mt 5,3
    Feliços els pobres en l'esperit:
    d'ells és el Regne del cel.

Evangeli Mt 19,16-22
    Si vols ser perfecte,
    ves a vendre tot el que tens, i tindràs un tresor en el cel

     Lectura de l'evangeli segons sant Mateu

    En aquell temps, un jove es va acostar a Jesús i li va preguntar: «Mestre, ¿què he de fer de bo per a obtindre la vida eterna?» Jesús li va contestar: «¿Per què em preguntes sobre què és bo? Només u és bo. Si vols entrar en la vida, guarda els manaments». Ell li va preguntar: «Quins?»
    Jesús li va respondre: «No mataràs, no cometràs adulteri, no robaràs, no declararàs en fals contra un altre, honraràs pare i mare, i amaràs els altres com a tu mateix».
    El jove li va respondre: «Tot això ja ho he complit. Què em falta fer?» Jesús li va contestar: «Si vols ser perfecte, ves a vendre tot el que tens i dona-ho als pobres, i tindràs un tresor en el cel. Després torna i seguix-me». Quan aquell jove va sentir esta resposta, se'n va anar tot trist, perquè era molt ric.

Memòries

Sant Lluís d'Anjou
Sant Lluís d'Anjou, les restes del qual reposen a la Seu de València des de 1423, titular d'una parròquia de la ciutat de València (mem. ll. a la seu de València)


Sant Joan Eudes, prevere (mem. ll.)

Sant Joan Eudes, prevere, que es va dedicar durant molts anys a la predicació en les parròquies i va fundar després la Congregació de Jesús i Maria, per a la formació dels sacerdots en els seminaris, i una altra de religioses de la Mare de Déu de la Caritat, per a enfortir en la vida cristiana les dones penedides. Va fomentar d'una manera especial la devoció als Sagrats Cors de Jesús i de Maria, fins que a Caen, de la regió de Normandia, a França, va descansar piadosament en el Senyor. (1680)

Sant Ezequiel Moreno Díaz, bisbe (mem. ll.)

Sant Ezequiel Moreno Díaz, bisbe de Pastura, a Colòmbia, de l'Orde d'Agustins Recol·lectes, que va dedicar tota la seua vida a anunciar l'Evangeli, tant a les Illes Filipines com a Amèrica del Sud, i va morir a Monteagudo, lloc de Navarra, a Espanya. (1906)

Beat Francesc de P. Ibáñez i Ibáñez, prevere i màrtir valencià (memòria a Xàtiva i Penàguila)

Beates valencianes Maria dels Desemparats (del Santíssim Sagrament) Giner i Líster (memòria al Grau de València) i Teresa (de la Mare del Diví Pastor) Chambó i Palés (memòria a València), Àgueda (de Nostra Senyora de les Virtuts) Hernández i Amorós (memòria a Villena), Maria Dolors (de Sant Francesc Xavier) Vidal i Cervera (memòria a València), religioses carmelites de la Caritat, màrtirs.

Festa a Alfarrasí, Azuébar, Llíber i Palanques
A Borriol i a Vilanova d'Alcolea, festa a Sant Bertomeu
A Casinos, festa a Sant Isidre
A Faura, pujada de Santa Bàrbara
A Fortaleny, festa del Santíssim Crist del Consol
A Senyera, festa del Santíssim Crist de la Bona Mort
A Yátova, festa de la Mare de Déu del Rosari

Aniversari del naiximent de Josep Lluís Bauset i Ciscar (1910)

Aniversari de la mort de Blai Pascal (1662)


MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 19 d'agost

3. Al lloc denominat Fabrateria Vetus, prop de Ceccano, al Laci, regió actualment italiana, sant Magne, màrtir. (s. inc.)

4. A Tarragona, a Hispània, sant Magí, màrtir(s. inc.)

5. A Gaza, a Palestina, sant Timoteu, màrtir, que en la persecució sota l'emperador Dioclecià i el prefecte Urbà, després de superar victoriosament molts turments, va ser cremat a foc lent. (c. 350)

6. A Cilícia, hui Turquia, sant Andreu, tribú, i companys soldats, que, segons la tradició, obtinguda amb l'ajuda divina una victòria sobre els perses, es van convertir a la fe de Crist i, acusats per este crim, en temps de l'emperador Maximilià van rebre una mort cruel en els congostos de la muntanya de Taure, a mans de l'exèrcit del prefecte Seleuc. (s. IV)

7. A Roma, a la via Tiburtina, al costat de sant Llorenç, sepultura de sant Sixt III, papa, que va restablir la concòrdia entre el Patriarcat d'Antioquia i el d'Alexandria, i a l'Urbs va erigir per al poble de Déu la basílica de Santa Maria la Major, a la muntanya de l'Esquilí. (440)

8. A la localitat de Sisteron, a França, sant Donat, prevere, de qui es diu que va portar vida d'anacoreta durant molts anys. (s. VI)

9. Al monestir de Bobbio, a Ligúria, a Itàlia, sant Bertulf, abat, successor de sant Atal en el govern d'este cenobi. (639)

10. A Nuremberg, al territori de Francònia, hui Alemanya, sant Sebald, eremita(s. IX/X)

11. A Calàbria, a la Itàlia actual, sant Bertomeu di Simeri, prevere i abat, que, després d'haver portat vida eremítica, va fundar el monestir dels Grecs. (1130)

12. Al cenobi d'Igny, a França, beat Guerric, abat, el qual, verdader deixeble de sant Bernat, com que no podia donar exemple en el treball als seus germans per la fragilitat del seu cos, els confortava en la humilitat i caritat amb reiterades exhortacions espirituals. (1151/1157)

13. A l'abadia de Cava de' Tirreni, a la regió de Campània, a l'actual Itàlia, beat Lleó II, abat(1295)

14. A Brignoles, a Provença, regió de França, mort de sant Lluís, bisbe, el qual, nebot del rei sant Lluís, va preferir la pobresa evangèlica a les lloances i honors del món i, encara jove en anys, però madur en virtut, va ser elevat a la seu de Tolosa, però a causa de la seua delicada salut, va descansar promptament en la pau del Senyor. (1297)

15. A Piacenza, a Emília-Romanya, actual regió d'Itàlia, beat Jordà de Pisa, prevere de l'Orde de Predicadors, que en llenguatge popular va exposar al poble la més alta doctrina amb la màxima senzillesa. (c. 1311)

16. A Acquapagana, al Picé, actualment regió italiana de les Marques, beat Àngel, eremita de l'Orde dels Camaldulencs. (1313)

17. A Nagasaki, al Japó, beats màrtirs Lluís Florés, prevere de l'Orde de Predicadors, Pere de Zúñiga, prevere de l'Orde d'Ermitans de Sant Agustí, i tretze companys*, mariners japonesos, que, desembarcats en el port i detinguts immediatament per la seua fe cristiana, després de diverses tortures van patir tots un únic martiri. (1622)

Els seus noms: Beats Joaquim Hirayama, Lleó Sukeyemon, Miquel Diaz, Antoni Yamada, Marc Takenoshima Shinyemon, Tomàs Koyanagi, Jaume Matsuo Denshi, Llorenç Rokuyemon, Pau Sankichi, Joan Yago, Joan Nagata Mataktichi i Bertomeu Mohioye.

18. A Dorchester, a Anglaterra, beat Hug Green, prevere i màrtir, que, ordenat a Duoai, va exercir el ministeri en la seua pàtria al llarg de trenta anys, fins que durant el regnat de Carles I, en ser esquarterat cruelment va meréixer ser associat a la passió de Crist. (1642)

19. A la Llosa de Ranes, comarca de la Costera, beat Francesc Ibáñez Ibáñez, prevere i màrtir, que, en el furor de la persecució contra la fe, va acabar la seua vida en adhesió a Crist fins a la mort. (1936)

20. A la ciutat de Gandia, capital de la Safor, beat Tomàs Sitjar Fortià, prevere de l'Orde de la Companyia de Jesús i màrtir, que en la mateixa persecució va escampar la seua sang per Crist. (1936)

21. Al Saler, terme de València, beates Elvira de la Nativitat de Nostra Senyora Torrentallé Paraire i les seues companyes*, vèrgens de l'Institut de les Germanes Carmelites de la Caritat i màrtirs, que en la prova de la fe en Crist Espòs, van obtindre el premi de la vida eterna. (1936)

Els noms són: Maria de Nostra Senyora de la Providència Calaf Miracle, Francesca de Santa Teresa d'Amezúa Ibaibarriaga, Maria dels Desemparats del Santíssim Sagrament Giner Líster, Teresa de la Mare del Diví Pastor Chambó Palets, Àgueda deNostra Senyora de les Virtuts Hernández Amorós, Maria dels Dolors de Sant Francesc Xavier Vidal Cervera, Maria de les Neus de la Santíssima Trinitat Crespo López i Rosa de Nostra Senyora del Bon Consell Pedret Rull.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

12 de setembre de 2024, dijous: Dolcíssim Nom de Maria

DIJOUS DE LA SETMANA XXIII / II Lectura primera 1C 8,1b-7.11-13 Gravar la consciència poc formada d'un germà seria pecar contra Crist Le...

entrades populars