3 d'agost de 2024, dissabte XVII

DISSABTE DE LA SETMANA XVII / II


Al·leluia Mt 5,10

Feliços els perseguits pel fet de ser justos:
d'ells és el Regne del cel.

Evangeli Mt 14,1-12

Herodes va fer decapitar a Joan,
i els deixebles de Joan li ho van contar a Jesús

 Lectura de l'evangeli segons sant Mateu

En aquell temps, el tetrarca Herodes va sentir parlar de Jesús i va dir als de la seua cort: «Este deu ser Joan Baptiste ressuscitat d'entre els morts: per això té este poder d'obrar miracles».
És que Herodes havia agarrat a Joan, l'havia encadenat i l'havia tancat a la presó per causa d'Herodies, la dona del seu germà Filip: Joan li recordava sovint que no li era lícit viure amb ella. Herodes l'hauria mort, però no es va atrevir per por del poble, que tenia a Joan com a profeta.
El dia del natalici d'Herodes, la filla d'Herodies va dansar davant de tots, i va agradar tant a Herodes que li va prometre amb jurament donar-li tot el que ella li demanara. Ella, aconsellada per sa mare, va respondre: «Dona'm ara mateix, en un plat gran, el cap de Joan Baptiste». El rei es va entristir, però, pensant en el jurament que havien sentit tots els convidats, va manar que li'l donaren. Va fer decapitar a Joan en la presó, portaren el cap de Joan en un plat gran, li'l van donar a la jove i ella li'l va passar a sa mare. 
Els deixebles de Joan anaren a buscar el seu cos i el soterraren. Després li ho van contar a Jesús.

* * * * *

Santa Teresa Beneta de la Creu, verge i màrtir (festa només a la diòcesi de Sogorb-Castelló)

Beat Salvador Ferrandis i Seguí, prevere i màrtir valencià (memòria a l'Orxa i a Pedreguer)


MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 3 d'agost

1. A Nàpols, ciutat de Campània, sant Aspré, primer bisbe d'esta població. (s. II/III)

2. A Autun, a la Gàl·lia Lugdunense, hui França, sant Eufroni, bisbe, que va edificar una basílica en honor del màrtir sant Simforià i va adornar amb major decòrum el sepulcre de sant Martí de Tours(d. 475)

3. A la muntanya de Màssica, a la regió actualment italiana de Campània, sant Martí, que, portant vida solitària, va romandre moltíssims anys retirat en una cova estreta. (580)

4. A Anagni, al Laci, també a l'actual Itàlia, sant Pere, bisbe, que va brillar, en primer lloc, per l'observança monàstica i després pel zel pastoral, portant a terme la construcció de l'església catedral. (1105)

 5. A Lucera, en el territori de la Pulla, així mateix a Itàlia, beat Agustí Kazotic, bisbe, de l'orde de Predicadors, que al principi va estar al capdavant de l'Església de Zagreb i, posteriorment, per l'hostilitat del rei de Dalmàcia, va assumir la seu de Lucera, on va desenvolupar una gran obra d'ajuda en favor dels pobres i els necessitats. 
(1323)

6. A Alacant, beat valencià Salvador Ferrandis Segui, prevere i màrtir, que en la persecució contra la fe va escampar la seua sang per Crist i va aconseguir, així, la palma de la glòria. (1936)

7. Al poble de Samalús, prop de Barcelona, beats màrtirs Alfons López López, prevere, i Miquel Remón Salvador, tots dos religiosos de l'Orde de Germans Menors Conventuals, que en la mateixa persecució van rebre la corona del martiri per donar testimoniatge de Crist. (1936)

8. A la ciutat de Barcelona, beat Francesc Bandrés Sánchez, prevere de la Societat de Sant Francesc de Sales i màrtir, que en l'esmentada persecució, va confirmar amb la seua sang la seua fidelitat al Senyor. (1936)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

11 de setembre de 2024, dimecres: Mare de Déu de la Cova Santa

DIMECRES DE LA SETMANA XXIII / II Lectura primera 1C 7,25-31 Si estàs casat, no faces res per a separar-te de la dona, però  si no tens dona...

entrades populars