18 d'agost de 2024, diumenge XX

DIUMENGE XX / Cicle B


Lectura primera Pr 9,1-6

Veniu a menjar el meu pa i a beure el vi que he preparat

Lectura del llibre dels Proverbis

La saviesa s'ha construït un palau,
amb set columnes ben tallades.
Ha matat el bestiar, ha preparat el seu vi
i fa parar la seua taula.
Després envia les serventes a cridar
des dels punts més alts de la ciutat:
«Que vinguen els illetrats».
I als qui no tenen enteniment, ella els diu:
«Veniu a menjar el meu pa
i a beure el vi que he preparat.
Deixeu la vostra ignorància i viureu,
avançareu pel camí del coneiximent».

Salm responsorial 33,2-3.10-11.12-13.14-15 (R.: 9a)

Beneiré el Senyor en tot moment,
tindré sempre als llavis la seua alabança.
La meua ànima es gloria en el Senyor;
se n'alegraran els humils quan ho senten.

R. Tasteu i voreu que bo que és el Senyor.

Sants del Senyor, venereu-lo;
segur que no passareu misèria.
Els rics s'empobrixen, passen fam,
però als qui busquen el Senyor
no els falta res. R.

Vingau, fills meus, escolteu-me;
vos ensenyaré el temor del Senyor.
¿Hi ha algú que vullga vida,
i desitge dies de prosperitat? R.

Guarda't la llengua del mal,
els teus llavis, de la falsedat.
Aparta't del mal i fes el bé,
busca la pau i procura guanyar-la. R.

Lectura segona Ef 5,15-20

Mireu d'entendre què vol de vosaltres el Senyor

Lectura de la carta de sant Pau als cristians d'Efes

Germans, vigileu el vostre comportament; no sigueu com els insensats, sinó com els prudents, mirant de traure partit del moment present, perquè els temps que vivim són roïns. No sigueu, per tant, irreflexius: mireu de comprendre quina és la voluntat del Senyor.
No begueu massa, que el vi porta al descontrol; això sí, ompliu-vos de l'Esperit. Entoneu tots junts salms, himnes i càntics inspirats, canteu al Senyor i celebreu-lo en els vostres cors, donant gràcies en tot moment per tot a Déu Pare, en nom de Jesucrist, el nostre Senyor.

Al·leluia Jo 6,57

Qui menja la meua carn i beu la meua sang
està en mi i jo en ell, diu el Senyor.

Evangeli Jo 6,51-58

La meua carn és un verdader menjar
i la meua sang és una verdadera beguda

 Lectura de l'evangeli segons sant Joan

En aquell temps, Jesús va dir als jueus: «Jo soc el pa viu, que ha baixat del cel. Qui menja este pa, viurà per sempre. I el pa que jo donaré és la meua carn, per a la vida del món». Els jueus es posaren a discutir. Deien: «¿Com pot este donar-nos la seua carn per a menjar?» Jesús els va respondre: «Vos ho dic de veres: si no mengeu la carn del Fill de l'home i no beveu la seua sang, no tindreu vida en vosaltres. 
Qui menja la meua carn i beu la meua sang, té vida eterna, i jo el ressuscitaré el darrer dia. La meua carn és un verdader menjar, i la meua sang és una verdadera beguda. Qui menja la meua carn i beu la meua sang està en mi i jo en ell. A mi m'ha enviat el Pare que viu, i jo visc gràcies al Pare; igualment, el qui em menja a mi viurà gràcies a mi. Este és el pa baixat del cel. No és com el que menjaren els vostres pares. Ells moriren, però el qui menja este pa viurà per sempre»

Carn i sang són els elements bàsics d'un cos. Jesús vol que combreguem amb la seua carn i amb la seua sang, amb el seu Cos. El seu Cos en el nostre cos, i el nostre cos en el seu Cos. El seu Cos és pa que ens alimenta i ens porta a la vida eterna, i el nostre cos és el sagrari del seu Cos. El nostre cos amb les seues limitacions, la seua finitud, en comunió amb el de Jesús, se sent cridat a una eternitat de resurrecció. Esta comunió sacramental amb Jesús ens porta a prendre consciència de la dignitat de tot el nostre cos, de tot el nostre ser (carn, ànima i esperit). I ens porta també a ser conscients de la dignitat del cos de l'altre.


* * * * *
Beat Nicolau Factor

Beat valencià Nicolau Factor [pregària], cotitular d'una església parroquial de València


Beat Vicent Ma. Izquierdo i Alcon, prevere i màrtir valencià (memòria a la Pobla de Farnals); beats valencians Patrici (Rafael Josep) Gellida i Llorach (memòria a Benicarló) i Fermí (Alexandre Joan) Gellida i Cornelles (memòria a Benicarló i Vinaròs), germans de La Salle, màrtirs.

Festa de la Mare de Déu de la Cova Santa a Beniarrés

A Casinos, festa al Santíssim Crist de la Pau

A Foios, festa al Santíssim Crist de la Sang

Aniversari de la mort del papa xativí Alexandre VI (1503)


MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 18 d'agost

1. A Palestrina, a la regió del Laci, actualment Itàlia, sant Agapit, màrtir(s. inc.)

2. A Útica, a l'actual Tunísia, sants màrtirs anomenats de la "Massa Càndida", que, més nombrosos que els peixos recollits en les seues xàrcies pels apòstols, van acceptar la mort amb gran fortalesa de fe per romandre fidels al seu bisbe Quadrat i confessar, alhora, a Crist com a Fill de Déu. (s. III/IV)

3. A Myra, lloc de Lícia, hui Turquia, sant Lleó, màrtir. (s. III/IV)

4. A Roma, a la via Labicana, santa Elena [o Helena], mare de l'emperador Constantí, que, entregada amb singular dedicació a ajudar els pobres, acudia piadosament a l'església mesclada entre els fidels, i havent peregrinat a Jerusalem per a descobrir els llocs del naiximent de Crist, de la seua Passió i Resurrecció, va honrar el pesebre i la creu del Senyor amb venerades basíliques. (c. 329)
5. A Metz, a la Gàl·lia Bèlgica, actual França, sant Fermí, bisbe(s. IV)

6. A Arle, a la regió de Provença, també a França, sant Eoni, bisbe, que va defendre la seua església de l'heretgia pelagiana i va recomanar al seu poble com a successor seu a sant Cesari, que ell mateix havia ordenat de prevere. (502)

7. A Bitínia, hui Turquia, mort de sant Macari, abat del monestir de Pelecete, que en temps de l'emperador Lleó V, va patir moltes proves per la defensa de les sagrades imatges, i va morir finalment en el desterrament. (850)

8. A l'abadia de Cava de' Tirreni, a Campània, regió actualment italiana, beat Lleonard, abat, extraordinari home de pau. (1255)

9. A Ravenna, ciutat d'Emília-Romanya, també a Itàlia, beat Rinald de Concorezzo, bisbe, insigne pel seu zel, prudència i caritat. (1321)

10. A Màntua, població de Llombardia, de nou a Itàlia, beata Paula Montaldi, verge, abadessa de l'Orde de les Clarisses, que es va distingir per la seua devoció a la passió del Senyor i per la seua constant oració i austeritat. (1514)

11. En una nau ancorada enfront de la costa de Rochefort, a França, beat Antoni Banassat, prevere i màrtir, que, per ser rector, en el furor de la Revolució Francesa va ser detingut pels qui odiaven la fe, i va emigrar al Senyor consumit per la fam. (1794)

12. A Valdemoro, prop de Madrid, a Espanya, beat Francesc Arias Martín, prevere i màrtir, que, sent novici en l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, durant la persecució religiosa va complir en breu temps el seu camí de perfecció. (1936)

13. A Barbastre, prop d'Osca, beats Jaume Falguerona Vilanova i Atanasi Bidaurreta Labra, religiosos de la Congregació de Missioners Fills de l'Immaculat Cor de Maria, màrtirs en la mateixa persecució, juntament amb altres companys que els havien precedit en dies anteriors. (1936)

14. A Alcanyís, prop de la regió de Tortosa, beat Martí Martínez Pascual, prevere i màrtir, membre de la Societat de Sacerdots Operaris Diocesans, que en la mateixa persecució i en el mateix dia va rebre la corona de la glòria. (1936)

15. A la localitat anomenada Rafelbunyol, a la regió de València, beat Vicent Maria Izquierdo Alcón, prevere i màrtir, que va rebre la mort per part dels qui odiaven la fe. (1936)

16. A Santiago de Xile, sant Albert Hurtado Cruchaga, prevere de l'Orde de la Companyia de Jesús, que va fundar una obra perquè els pobres que sense sostre i els rodamons, sobretot xiquets, pogueren trobar una llar verdadera i familiar. (1952) (Canonitzat en 2005)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

12 de setembre de 2024, dijous: Dolcíssim Nom de Maria

DIJOUS DE LA SETMANA XXIII / II Lectura primera 1C 8,1b-7.11-13 Gravar la consciència poc formada d'un germà seria pecar contra Crist Le...

entrades populars