DIVENDRES DE LA SETMANA XIX / II
Lectura primera Ez 16,1-15.60.63
L'esplendor amb què jo t'havia adornat era perfecta.I tu t'has prostituïtLectura de la profecia d'EzequielEl Senyor em va fer sentir la seua paraula i em digué: «Fill d'home, anuncia a Jerusalem quines són les seues culpes. Dis-li: Açò diu el Senyor Déu a Jerusalem: Tu eres, per origen i nació, del país de Canaan. Ton pare era amorreu, i ta mare, hitita. El dia que vas vindre al món no et tallaren el cordó, no et banyaren amb aigua i sal ni et van faixar amb bolquers. Ningú no et va fer festes ni va fer res per tu: de repugnant que eres et tiraren al camp.Jo passava i et vaig vore movent-te bruta de sang i et vaig dir: ¡Viu i creix com la vegetació salvatge! Tu vas créixer i et vas fer dona, però no tenies vestit.Era el temps d'enamorar-te. Passant de nou a la teua vora, et vaig cobrir amb el meu mantell, em vaig comprometre amb jurament, vaig fer aliança amb tu, diu l'oracle del Senyor, i vas ser la meua esposa. Et vaig banyar per a rentar-te de la sang, et vaig ungir amb oli, et vaig posar un vestit brodat, unes sandàlies de pell, una faixa de lli i un mantell de seda. Et vaig engalanar amb joies precioses: braçalets, anells, arracades, un collaret i una diadema magnífica al front. Quedares engalanada amb joiells d'or i plata i vestida de lli, de seda i de teles brodades. Et vaig alimentar amb flor de farina, mel i oli, et tornares d'allò més bonica i arribares a ser reina. La fama de la teua bellesa s'escampà entre les nacions, ja que l'esplendor amb què jo t'havia adornat era perfecta, diu l'oracle del Senyor.I tu, conscient de la teua bellesa i del teu renom, t'has prostituït i t'has donat a tots els qui passaven. Però jo no m'oblidaré mai de l'aliança que vaig fer amb tu quan eres jove, i faré amb tu una aliança eterna, a fi que recordes tot el que t'he perdonat, i, de tan avergonyida, no goses dir paraula, diu l'oracle del Senyor».
O bé:
Lectura primera Ez 16,59-63No m'oblidaré mai de l'aliançaque vaig fer amb tu i te n'avergonyixesLectura de la profecia d'EzequielAçò diu el Senyor Déu: «Jo faré amb tu, Jerusalem, igual com tu fas amb mi, que has violat l'aliança, sense fer cas del jurament. Però jo no m'oblidaré mai de l'aliança que vaig fer amb tu quan eres jove, i faré amb tu una aliança eterna. Llavors recordaràs el teu comportament i te n'avergonyiràs en vore que prenc les teues germanes, grans i menudes, i te les done per filles; no quedaran excloses de la teua aliança, de l'aliança que jo faré amb tu, diu l'oracle del Senyor, a fi que recordes tot el que t'he perdonat, i de tan avergonyida, no goses dir paraula, diu l'oracle del Senyor Déu».
Salm responsorial Is 12,2.3-4bcd.5-6 (R.: 1c)
El Senyor és el Déu que em salva,confie en ell, no m'espante.D'ell em ve la força i el triomf,és ell qui m'ha salvat.R. Senyor, vos heu desdit del vostre rigori m'heu consolat.Cantant de goig eixirem a buscar l'aiguade les fonts de salvació.Enaltiu el Senyor, proclameu el seu nom,feu conéixer entre els pobles les seues gestes.Recordeu que el seu nom és Excels. R.Canteu al Senyor que ha fet coses glorioses.Que ho publiquen per tota la terra.Poble de Sió, aclama'l ple de goig,perquè el Sant d'Israelés gran en la teua ciutat. R.
Al·leluia 1Te 2,13
Acolliu la paraula de Déu com allò que és de veritat:paraula de Déu, i no paraula humana.
Evangeli Mt 19,3-12
Moisés va permetre el repudi per la vostra durea de cor,però al principi no era així᛭ Lectura de l'evangeli segons sant MateuEn aquell temps, els fariseus s'acostaren a Jesús amb la intenció de provar-lo, i li feren esta pregunta: «Al marit, ¿li és lícit repudiar la seua dona per qualsevol motiu?»Ell els va preguntar: «¿No heu llegit en l'Escriptura que el Creador, al principi, va fer l'home i la dona?» I va afegir: «Per això l'home deixa el pare i la mare, per a unir-se a la seua dona i ells dos formen una sola carn. Per tant, ja no són dos, sinó una sola carn. Allò que Déu ha unit, que no ho separe un home».Ells insistiren: «¿I com és que Moisés va ordenar que, si el marit vol abandonar-la, done a la muller una acta de repudi?»Jesús va respondre: «Moisés vos va permetre repudiar la muller per la durea del vostre cor, però al principi no era així. I jo vos dic que si algú, tret del cas d'una unió il·legal, repudia la seua dona i es casa amb una altra, comet adulteri».
Els deixebles li replicaren: «Si la situació entre marit i muller és esta, val més no casar-se».
Ell els va dir: «Açò no ho comprenen tots: Només ho comprenen aquells a qui Déu ha fet este do. Hi ha qui són eunucs des del ventre de sa mare, a uns altres els han fet eunucs els hòmens, i n'hi han que es fan eunucs per amor del Regne del cel. El qui puga comprendre-ho, que ho comprenga».
* * * * *
Memòries
Sant Roc (memòria lliure a les diòcesis de Sogorb-Castelló i Oriola-Alacant )
Sant Roc, titular de les esglésies parroquials de Baldovar, Benialí, Benicalap, Benicull, la Carroja, Fuentes de Ayódar, Lloc Nou de Sant Jeroni, Novelda, Oliva, Silla, Torrechiva i Villagordo del Cabriel; i cotitular d'una d'Alacant, una d'Alcoi i una de Torrevieja; patró de Burjassot, Dosaigües, Llíber, Olocau, San Antonio de Benagéber, Tavernes Blanques, Vallanca, Villar del Arzobispo, etc; patró canònic de Museros, Paiporta, Villargordo del Cabriel, etc.
Festa de Sant Roc a Albalat dels Tarongers, Almenara, Arañuel, Baldovar (Alpuente), Barracas, Benassal, Bicorb, Bétera, Burjassot, Callosa de Segura, Casinos, Dénia, Espadilla, Fuentes de Ayódar, Montserrat, Museros, Olocau, Olocau del Rei, Paiporta, Puig de Santa Maria, San Antonio de Benagéber, Sot de Chera, Sueca, Teresa, El Toro, Torrechiva, Vallanca, el Verger, Villar del Arzobispo, Villargordo del Cabriel, etc.
- Vicent Sorribes: La devoció valenciana a sant Roc (1956)
- J.M. Bausset: Sant Roc (16 d'agost del 2015)
Sant Esteve d’Hongria, rei (mem. ll.)
Sant Esteve, rei d'Hongria, que, regenerat pel baptisme i rebuda la corona reial de mans del papa Silvestre II, va impulsar la propagació de la fe cristiana entre els hongaresos, va posar en orde l'Església en el seu regne, la va dotar de béns i monestirs, va ser just i pacífic en el govern dels seus súbdits i, finalment, en Székesfehérvár, a Hongria, el dia de l'Assumpció, la seua ànima va partir cap al cel. (1038)
Beat valencià Josep Maria Sanchis i Mompó (Gabriel Maria de Benifaio), germà terciari caputxí, màrtir (memòria a Benifaio i Torrent); beat valencià Enric Garcia i Beltran (Enric d'Almassora), caputxí, diaca i màrtir (memòria a Almassora); beat valencià Plàcid Garcia i Gilabert, prevere franciscà, màrtir (memòria a Benitatxell).
Beat valencià Mateu Despons Tena, prevere operari diocesà, màrtir (mem. a Sant Mateu).
Aniversari del naiximent de sant Joan Bosco (1815)
A Alfarrasí, Azuébar, Benafer, Benasau, Benicolet, el Castell de Guadalest, Cofrents, Cortes de Pallàs, Fuente la Reina, Jalance, Llíber, la Nucia, la Serra d'en Galceran, festa major.
A Aín i a Costur, festa al Santíssim Crist del Calvari.
A Barx, festa a Sant Miquel Arcàngel.
A Benimuslem, festa de la Puríssima.
A Bigastro, festa a Sant Joaquim.
A Polop, festes del Porrat.
Al Ràfol d'Almúnia, festa a Sant Francesc de Paola.
MARTIROLOGI ROMÀ
Elogis del dia 16 d'agost
2. Commemoració de sant Arsaci, que en temps de l'emperador Licini va donar testimoni de la seua fe en Crist i, abandonant l'exèrcit, va portar vida eremítica a Nicomèdia, hui Turquia. Finalment, vaticinant la imminent ruïna de la ciutat, va entregar el seu esperit a Déu mentre pregava. (c. 358)
3. A Sion, a la regió de Valais, entre els helvecis, hui Suïssa, sant Teodor o Teòdul, primer bisbe d'aquella ciutat, que, seguint l'exemple de sant Ambròs, va defendre la fe catòlica contra els arrians i va venerar amb magnificència les relíquies dels màrtirs d'Agaunum. (s. IV)
4. A la Bretanya Menor, actual França, sant Armagil, eremita. (s. VI)
5. Al territori de la Gàl·lia Cenomanense, també a la França actual, sant Frambald, monjo, que va alternar la vida en soledat amb la cenobítica. (c. 650)
6. Als boscos pròxims a la ciutat de Rennes, a la Bretanya Menor, de nou a França, beat Radulf [o Raül] de la Futaie, prevere, fundador de l'abadia de Sant Sulpici. (1129)
7. A Subiaco, al Laci, regió de l'actual Itàlia, beat Llorenç, anomenat el "Cuirasser", que després d'haver matat accidentalment una altra persona, va decidir expiar la seua culpa amb extrema austeritat i penitència, vivint solitàriament en la cova d'una muntanya. (1243)
8. A Llombardia, també a Itàlia, sant Roc, que, nascut a Montpeller, a la regió francesa del Llenguadoc, va adquirir fama de santedat amb la seua piadosa peregrinació per tot Itàlia curant els afectats per la pesta. (c. 1379)
9. A Florència, a Toscana, de nou a Itàlia, beat Àngel Agustí Mazzinghi, prevere de l'Orde dels Carmelites. (1438)
10. A Kyoto, del Japó, beat Joan de Santa Marta, prevere de l'orde dels Germans Menors i màrtir, que, mentre era conduït al lloc del suplici, predicava al poble i cantava el salm Alabeu el Senyor, vosaltres tots els pobles. (1618)
11. A Kokura, també al Japó, beats màrtirs Simó Bokusai Kiota, catequista, i Magdalena, la seua esposa; Tomàs Gengoro i la seua esposa Maria, i el fill de tots dos, Jaume, encara xiquet, que, per orde del prefecte Yetsundo i per odi al nom de Crist, van ser crucificats cap avall. (1620)
12. En un vell navili ancorat en la mar enfront de Rochefort, a França, beat Joan Baptiste Ménestrel, prevere i màrtir, que durant la Revolució Francesa, empresonat en una nau presó per ser sacerdot, va consumar el seu martiri cobert de nafres putrefactes. (1794)
13. Al llogaret de Fanjiazhuang, prop de Wujiao, a la província xinesa d'Hebei, santa Rosa Fan Hui, verge i màrtir, que en la persecució desencadenada pels seguidors de la secta Yihetuan, coberta de ferides, va ser llançada a un riu encara viva. (1900)
14. A Barcelona, beata Petra de Sant Josep (Anna Josepa) Pérez Florido, verge, que va oferir amb alegria una cura assídua als ancians abandonats i va fundar la Congregació de Mares de Desemparats i Sant Josep de la Muntanya, per a l'atenció dels pobres. (1906)
- Joan Pau II: Beata Petra de Sant Josep (1994)
- J.M. Bausset: La Beata Petra de Sant Josep (16 d'agost del 2015)
15. A Dénia, comarca de la Marina Alta, beat valencià Plàcid Garcia Gilabert, religiós de l'Orde dels Germans Menors i màrtir, que va afrontar un gloriós combat pel seu amor a Crist. (1936)
16. A la localitat d'Almassora, a la Plana Alta, beat valencià Enric Garcia Beltran, diaca de l'Orde dels Germans Menors Caputxins i màrtir, que amb el martiri va ser fet partícip en la victòria de Crist. (1936)
17. A la localitat de Picassent, a l'Horta Sud, beat valencià Gabriel (Josep Maria) Sanchis Mompó, religiós dels Terciaris Caputxins de la Mare de Déu dels Dolors i màrtir, que va emigrar al Senyor en ser mort violentament pels enemics de l'Església. (1936)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada