12 d'agost de 2024, dilluns XIX

DILLUNS DE LA SETMANA XIX / II


Lectura primera Ez 1,2-5.24-28c

Era una aparició com de la glòria del Senyor

Lectura de la profecia d'Ezequiel

Cinc anys després de la deportació del rei Jeconies, el dia cinc del mes quart, el Senyor va fer sentir la seua paraula al sacerdot Ezequiel, fill de Buzí, en el país dels caldeus, vora el riu Quebar. Allí la mà del Senyor es va posar sobre ell.
Jo, Ezequiel, vaig vore avançar del nord un vent tempestuós: un gran núvol i un remolí de foc aureolat de resplandor, i des del centre del foc una claror com de bronze ardent. Al mig distingia la figura de quatre vivents d'aparença humana. Quan es movien, sentia la remor de les seues ales: era com el rumor de les aigües, com el tro del Totpoderós, com el fragor de tot un exèrcit; però, quan es detenien, plegaven les ales.
Es va sentir un estrèpit més amunt de la volta del firmament, que tenien damunt dels seus caps. Sobre el firmament, blau com un safir, que tenien damunt dels caps, es distingia com una espècie de tron, i sobre aquell tron, com una figura humana. De mig cos en amunt el veia com bronze ardent dins d'un forn; i de mig cos en avall el veia com de foc, envoltat d'una resplandor, semblant a l'arc que apareix en els núvols en dia de pluja. Era una aparició com de la glòria del Senyor, i a l'instant vaig caure prosternat amb el front a terra.

Salm responsorial 148,1-2.11-12.13-14a

Lloeu el Senyor des del cel,
lloeu-lo en les altures;
lloeu-lo, tots els seus àngels,
lloeu-lo, tots els universos.

R. El cel i la terra són plens de la vostra glòria.

O bé:

Al·leluia.

Pobles i reis de la terra,
prínceps i rectors del món,
jóvens i donzelles,
xiquets i majors. R.

Que tots alaben el nom del Senyor,
l'únic nom que excel·lix sobre tot altre;
la seua majestat domina cel i terra.
I ha donat al seu poble un gran poder. R.

Al·leluia 2Te 2,14

Déu, valent-se de l'evangeli,
ens ha cridat a posseir
la glòria de Jesucrist, el nostre Senyor.

Evangeli Mt 17,22-27

El mataran, però ressuscitarà. Els fills estan llliures de pagar el tribut

 Lectura de l'evangeli segons sant Mateu

En aquell temps, mentres anaven junts per Galilea, Jesús va dir als deixebles: «El Fill de l'home ha de ser entregat en mans dels hòmens, que el mataran, però ressuscitarà el tercer dia». Ells s'entristiren molt.
Arribats a Cafarnaüm, els qui cobraven el tribut del temple s'acostaren a Pere i li preguntaren: «¿Que el vostre mestre no paga el tribut del temple?» Pere va respondre: «Sí». Una vegada en casa, Jesús es va avançar a preguntar-li: «¿Què et pareix, Simó? Els reis de la terra, ¿a qui cobren els impostos o tributs, als seus fills o als estranys?» Pere li contestà: «Als estranys».
Jesús li va dir: «Per tant, els fills n'estan lliures. Però no escandalitzem a ningú: ves al llac, tira l'ham, obri la boca del primer peix que pique, i trobaràs la moneda que ens cal a tu i a mi per a pagar».


* * * * *

 Santa Joana Francesca de Chantal, religiosa (mem. ll.)

    Santa Joana Francesca Frémiot de Chantal, religiosa, que, primer mare de família, va educar piadosament els sis fills que va tindre com a fruit del seu matrimoni cristià i, mort el seu espòs, sota la direcció de sant Francesc de Sales va abraçar amb decisió el camí de la perfecció, dedicant-se a les obres de caritat, especialment envers els pobres i malalts, i va donar principi a l'Orde de la Visitació, que va dirigir també prudentment. La seua mort va tindre lloc a Moulins, al costat del riu Alier, pròxim a Nevers, a França, el dia 13 de desembre. (1641)

Beats Antoni Perulles, prevere, i companys màrtirs (mem. ll. a la diòcesi d'Oriola-Alacant)

Beat valencià Gabriel (Justí Gabriel) Albiol i Plou, germà de La Salle, màrtir (memòria a Peníscola)

Venerable Lleó Dehon, prevere, fundador de la congregació de Sacerdots del Cor de Jesús (Dehonians o Reparadors)

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 12 d'agost

2. A Catània, ciutat de la regió italiana de Sicília, sant Euplus, màrtir, que, segons la tradició, durant la persecució desencadenada per l'emperador Dioclecià, va ser empresonat pel governador Calvisià per haver sigut trobat amb el llibre dels Evangelis entre les mans, i, interrogat de nou, va respondre que es gloriava de tindre els Evangelis en el seu cor, per la qual cosa va ser flagel·lat fins a morir. (304)

3. A Nicomèdia, hui Turquia, sants Anicet i Foci, màrtirs(s. IV)

4. A Killala, lloc d'Hibèrnia, actual Irlanda, sant Muredac, bisbe(c. s. V)

5. De nou a Hibèrnia, al monestir que va rebre el seu nom, santa Lèlia, verge(s. V)

6. A Brescia, de la Llombardia, actual regió d'Itàlia, sant Herculà, bisbe(s. VI)

7. A l'illa de Lerins, a la Provença, hui França, sants màrtirs Porcari, abat, i diversos monjos, que, segons la tradició, van morir a mans dels sarraïns. (c. s. VIII)

8. A Ruthin, al nord de Gal·les, beat Carles Meehan, prevere de l'Orde dels Germans Menors i màrtir, que, irlandés de naiximent, va ser detingut quan es dirigia a la seua pàtria a través d'aquella regió, i condemnat a mort per haver entrat en els dominis del rei Carles II, va obtindre la palma del martiri en ser penjat i esquarterat. (1679)

9. A Roma, beat Innocenci XI, papa, que va regir sàviament l'Església, malgrat estar afectat per forts dolors i tribulacions. (1689)

10. En una vella nau ancorada enfront de Rochefort, a França, beat Pere Jarrige de la Morélie de Puyredon, prevere, que, en el furor de la persecució contra la religió, va patir la mort per la seua fe en Crist, després d'haver sigut exposat durant llarg temps als ardents raigs del sol. (1794)

11. A la ciutat de Nam Dinh, a Tonquín, sants màrtirs Jaume Do Mai Nam, prevere, Antoni Nguyen Dích, llaurador, i Miquel Nguyen Huy My, metge, que, en temps de l'emperador Minh Mang, per ser cristians, van ser decapitats després de patir cruels tortures. (1838)

12. A la vila d'Hornachuelos, prop de Còrdova, a Espanya, beata Victòria Díaz i Bustos de Molina, verge i màrtir, que mestra en la Institució Teresiana, en desencadenar-se la persecució contra l'Església, va proclamar la seua fe cristiana i va patir el martiri, mentre exhortava uns altres a prendre la mateixa decisió. (1936)

13. A Valdemoro, prop de Madrid, beat Flavi (Atilà) Argüeso González, religiós de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu i màrtir, que, en la mateixa persecució, va morir víctima de l'odi contra la fe. (1936)

14. A Barbastre, a la regió d'Aragó, beats Sebastià Calvo Martínez, prevere, i companys*, màrtirsreligiosos de la Congregació de Missioners de l'Immaculat Cor de Maria, que, en la mateixa persecució van portar a terme el seu gloriós combat. (1936)

Són els seus noms: Beats Pere Cunill Padrós, Josep Pavón Bueno, Nicasi Sierra Ucar, preveres, Venceslau Clarís Vilaregut, subdiaca, i Gregori Chirivás Lacambra, religiós.

15. A Tarragona, beat Antoni Perulles Estivill, prevere de la Fraternitat d'Operaris Diocesans i màrtir, que, en l'esmentada persecució va consumar al carrer el seu sacrifici. (1936)

16. A Dachau, prop de Munic, a Alemanya, beats Florià Stepniak, de l'Orde dels Germans Menors Caputxins i Josep Straszewski, tots dos preveres i màrtirs, que en temps de guerra, envaïda Polònia, la seua pàtria, van morir en una cambra de gas en este camp de concentració. (1942)

17. A la localitat de Planegg, pròxima a Munic, de nou a Alemanya, beat Carles Leisner, prevere i màrtir, que, sent encara diaca, va ser empresonat per la seua pública proclamació de fe i pel constant servici en favor de les ànimes. Ordenat sacerdot en el camp de concentració de Dachau, una vegada recobrada la llibertat en finalitzar la guerra, va morir a causa dels sofriments suportats durant la seua captivitat. (1945)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

11 de setembre de 2024, dimecres: Mare de Déu de la Cova Santa

DIMECRES DE LA SETMANA XXIII / II Lectura primera 1C 7,25-31 Si estàs casat, no faces res per a separar-te de la dona, però  si no tens dona...

entrades populars