5 d'agost de 2024, dilluns: Santa Maria la Major

DILLUNS DE LA SETMANA XVIII / II


Al·leluia Mt 4,4b

L'home no viu només de pa;
viu de tota paraula que ix de la boca de Déu.

Evangeli Mt 14,13-21

Alçà els ulls al cel, digué la benedicció,
donava els pans als deixebles i ells els donaven a la gent

 Lectura de l'evangeli segons sant Mateu

En aquell temps, quan Jesús va sentir la nova de la mort de Joan Baptista, se n'anà en una barca cap a un lloc despoblat i retirat. Quan la gent ho va saber, el seguiren per terra des dels pobles. Quan desembarcà va vore molta gent, li van fer llàstima i es va posar a curar els malalts.
Els deixebles, veent que es feia tard, anaren a dir-li: «Estem en un lloc despoblat i ja s'ha fet tard. Digueu adeu a la gent. Que vagen als poblets a comprar-se menjar». Jesús els respongué: «No cal que se'n vagen. Doneu-los menjar vosaltres mateixos». Ells li van dir: «Ací només tenim cinc pans i dos peixos». Ell respongué: «Porteu-me'ls». Jesús ordenà que la gent s'acomodarà en l'herba, prengué els cinc pans i els dos peixos, alçà els ulls al cel, digué la benedicció, els partí i donava els pans als deixebles i ells els donaven a la gent. Tots en menjaren tant com en volgueren, i encara arreplegaren dotze cistelles plens de les sobres. En menjaren uns cinc mil hòmens, sense comptar les dones i els xiquets. 
 
* * * * *

Dedicació de la Basílica de Santa Maria la Major de Roma (mem. ll.)

Dedicació de la basílica de Santa Maria, a Roma, construïda al puig Esquilí, i oferida pel papa Sixt III al poble de Déu com a record del Concili d'Efes, en el qual Maria va ser proclamada Mare de Déu. (c. 434)

Solemnitat de la Mare de Déu del Remei a la ciutat d'Alacant

Mare de Déu del Remei, titular de les esglésies parroquials d'Alacant, les Cases del Senyor (Monòver), La Matanza (Oriola) i una de València.

 
 Mare de Déu de la Seu de Xàtiva
Mare de Déu de les Neus, titular de l'església parroquial de Montfort. Festa de la Mare de Déu de les Neus a Asp, a Calp, a Fondó de les Neus.

Mare de Déu Blanca

Mare de Déu d’Àfrica

Santa Maria d'Eivissa

Festa de Santa Maria la Major a Riola

Sant Emidi, bisbe i màrtir (mem. a la diòcesi d'Oriola-Alacant). És copatró de Torrevieja, on té una ermita dedicada i se li fa festa. El sant, advocat contra els terratrémols, és venerat especialment a la comarca del Baix Segura, que el 21 de març de 1829 va patir un sisme.


MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 5 de juliol

2. A Châlons-sud-Marne, a la Gàl·lia Bèlgica, hui França, sant Memmi, a qui es venera com a primer bisbe d'esta ciutat. (s. III/IV)

3. A Teano, a Campània, a l'actual Itàlia, sant Paris, bisbe, que va ser el primer, segons es creu, a ocupar esta seu episcopal. (s. IV)

4. A Autun, a la Gàl·lia Lugdunense, actualment França, sant Cassià, bisbe (s. IV).

5. A Nazianz, ciutat de Capadòcia, hui Turquia, santa Nonna, esposa de sant Gregori el Vell i mare dels sants Gregori el TeòlegCesari i Gorgònia. (374)

 6. A Ascoli, lloc del Picé, actual regió de les Marques, a Itàlia, sant Emidi, a qui es venera com a primer bisbe d'esta ciutat i màrtir
(s. IV)

7. A Viviers, al costat del Roine, a la Gàl·lia, ara França, sant Venanci, bisbe(d. 535)

8. A Trimouille, a la regió de Sologne, també a França, sant Viator, eremita(s. VI)

9. Al lloc de Maserfield, posteriorment anomenat Oswestry en el seu honor, a la regió de Shrewsbury, a Anglaterra, sant Osvald, màrtir, el qual, sent rei de Northúmbria, il·lustre en l'art militar, però encara més amant de la pau, va divulgar amb decisió la fe cristiana en aquell territori i va ser mort en odi a Crist mentre combatia contra els pagans. (642)

10. A Montegranaro, al Picé, actual regió de les Marques, a Itàlia, beat Francesc Zanfredini, popularment "Cecco de Pesaro", del Tercer Orde Regular de Sant Francesc, que, després d'haver distribuït tots els seus béns entre els pobres, es va retirar a un erm que havia construït, des del qual va ser exemple admirable de penitència, oració i bones obres durant quasi cinquanta anys. (c. 1350)

11. A San Severino, també a la regió del Picé, santa Margarida, viuda(1395)

12. En la mar, enfront de Rochefort, a la costa francesa, beat Pere Miquel Noël, prevere de Rouen i màrtir, que durant la Revolució Francesa, per ser sacerdot, va ser tancat de manera inhumana en un una nau-presó, on va acabar la seua vida consumit per la pesta. (1794)

13. A la Font de la Figuera, beat Gabí Olaso Zabala, religiós de l'Orde de Sant Agustímàrtir(1936). Beatificat en 2007.

14. A Lleida, beat Salvi Huix i Miralpeix, bisbe de Lleida i màrtir(1936). Beatificat en 2013. A la diòcesi de Lleida se celebra el 5 de maig.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

17 de setembre de 2024, dimarts: Santa Hildegarda de Bingen

Enric Benavent, arquebisbe de València: L'oració, un desafiament a superar (2024, setembre 11) DIMARTS DE LA SETMANA XXIV / II Lectura ...

entrades populars