26 d'agost de 2024, dilluns: Santa Teresa de Jesús Jornet

DILLUNS DE LA SETMANA XXI / II


Lectura primera 2Te 1,1-5.11b-12

El nom del Senyor serà glorificat en vosaltres,
i vosaltres en ell

Comença la segona carta de sant Pau als cristians de Tessalònica

Pau, Silvà i Timoteu, a la comunitat de Tessalònica, reunida per Déu, el nostre Pare, i per Jesucrist, el Senyor. Vos desitgem la gràcia i la pau de Déu Pare i de Jesucrist, el Senyor.
Sempre hem de donar gràcies a Déu per vosaltres, germans. És just que ho fem, perquè creix vigorosament la vostra fe, i també l'amor de cada u per tots i de tots per cada u. Davant de les altres comunitats que Déu ha reunit, ens sentim orgullosos de la constància i de la fe amb què sofriu les contrarietats i persecucions. Això demostra que Déu vos farà justícia i que vos vol fer dignes del seu Regne, pel qual patiu tant.
Que el nostre Déu vos faça dignes de la vocació que heu rebut, i amb el seu poder duga a terme tots els bons propòsits i totes les bones obres que la fe vos inspira. Així el nom de Jesús, nostre Senyor, serà glorificat en vosaltres, i vosaltres en ell, per la gràcia del nostre Déu i de Jesucrist, el Senyor.

Salm responsorial 95,1-2a.2b-3.4-5 (R.: 3)

Canteu al Senyor un càntic nou,
canteu al Senyor, tota la terra,
canteu al Senyor, beneïu el seu nom.

R. Conteu a tots els pobles els prodigis del Senyor.

Anuncieu de dia en dia que ens ha salvat,
conteu a les nacions la seua glòria,
conteu a tots els pobles els seus prodigis. R.

El Senyor és gran i digne de tota llaor,
més temible que tots els déus;
perquè els déus dels pobles no són res,
però el Senyor ha fet el cel. R.

Al·leluia Jo 10,27

Les meues ovelles coneixen la meua veu,
diu el Senyor;
també jo les conec i elles em seguixen.

Evangeli Mt 23,13-22

Ai de vosaltres, guies cegos

 Lectura de l'evangeli segons sant Mateu

En aquell temps, va dir Jesús:
«Ai de vosaltres, mestres de la Llei i fariseus hipòcrites, que tanqueu a la gent l'entrada al Regne del cel: vosaltres no hi entreu, i als qui volen entrar-hi tampoc els deixeu.
Ai de vosaltres, mestres de la Llei i fariseus hipòcrites, que recorreu mar i terra per a guanyar un prosèlit, i quan el teniu, el feu mereixedor de l'infern el doble que vosaltres.
Ai de vosaltres, guies cegos: vosaltres ensenyeu que si algú fa un jurament pel temple, no està obligat a res, però si el fa per l'or del temple, sí que l'obliga. Necis i cegos! ¿Què és més sagrat, l'or o el temple que  consagra l'or?
Dieu també que si algú fa un jurament per l'altar, no està obligat a res, però si el fa per l'ofrena presentada en l'altar, sí que l'obliga. Cegos! ¿Què és més sagrat, l'ofrena o l'altar que fa sagrada l'ofrena? Qui fa un jurament per l'altar, jura per l'altar i per tot el que hi ha damunt; qui el fa pel temple, el fa també per Déu, que habita allí; i qui el fa pel cel, el fa pel tron de Déu, i per Déu mateix que s'assenta allí».

Evangeli de la memòria de Santa Teresa de Jesús Jornet      Mt 25,31-46

Cada vegada que ho féieu a u d'estos germans meus,
per menut que fora, m'ho féieu a mi

 Lectura de l'evangeli segons sant Mateu

En aquell temps, Jesús va dir als seus deixebles: 
«Quan el Fill de l'home vindrà en la seua glòria, acompanyat de tots els àngels, s'assentarà en el seu tron gloriós i es reuniran davant d'ell tots els pobles. I els separarà entre ells com un pastor separa les ovelles i les cabres, i posarà les ovelles a la dreta, i les cabres a l'esquerra.
Després el Rei dirà als de la seua dreta: "Veniu, beneïts del meu Pare: preneu possessió del Regne que ell vos tenia preparat des de la creació del món. Perquè tenia fam i em donàreu a menjar; perquè tenia set i em donàreu a beure; quan era foraster, m'acollíreu; quan em véreu despullat, em vestíreu; quan estava malalt, em visitàreu; quan estava en la presó, vinguéreu a vore'm".
Els justos li respondran: "Senyor, ¿quan vos vam vore famolenc i vos donàrem a menjar, o passant set, i vos donàrem a beure? ¿Quan vos vam vore foraster i vos acollírem, o despullat, i vos vestírem? ¿Quan vos vam vore malalt o en la presó, i anàrem a visitar-vos?"
El Rei els respondrà: "Vos ho dic de veres: cada vegada que ho féieu a u d'estos germans meus, per menut que fora, m'ho féieu a mi".
Després dirà als de la seua esquerra: "Lluny de mi, maleïts: aneu-vos-en al foc etern preparat per al diable i els seus àngels. Vosaltres, quan jo tenia fam, no em donàreu a menjar; quan tenia set, no em donàreu a beure; quan era foraster, no m'acollíreu; quan em véreu despullat, no em vestíreu; quan estava malalt o en la presó, no em visitàreu".
Ells li respondran: "Senyor, ¿quan vos vérem famolenc o passant set, foraster, despullat, malalt o en la presó, i no férem res per vós?"
Ell els contestarà: "Vos ho dic de veres: cada vegada que deixàveu de fer-ho a u d'estos, per menut que fora, m'ho negàveu a mi". 
I estos aniran als suplicis eterns, mentres que els justos entraran a la vida eterna». 
 
* * * * *

Santa Teresa de Jesús Jornet
Santa Teresa de Jesús Jornet, verge (mem. ob.)
, titular d'una església parroquial a València

Memòria de santa Teresa de Jesús Jornet i Ibars, verge, que per a l'assistència dels ancians va fundar l'Institut de les Germanetes dels Ancians Desemparats i va morir a Llíria (el Camp de Túria). (1897)

Beat valencià Lluís Valls i Matamales (Ambrosi de Benaguasil), prevere caputxí i màrtir (memòria a Benaguasil); beat valencià Alexandre Mas i Ginestar (Pere de Benissa), prevere caputxí, màrtir (memòria a Benissa).

Aniversari de l’elecció del papa Joan Pau I (1978)

Aniversari del naiximent de la mare Teresa de Calcuta (1910)

Festa al Santíssim Crist de la Fe i de la Providència a Almàssera
Festa de la Mare de Déu dels Dolors a Bolulla
Festa de Sant Víctor a Forcall
Festa de la Mare de Déu del Rosari a Novetlè
Festa al Santíssim Crist de la Fe a Paterna
Festa de la Mare de Déu del Patrocini a Penàguila
Festa al Jesuset de Praga a Petrés
Festa del Sant Redemptor a Todolella
Festa de Sant Bertomeu a Torreblanca
Festa a Benigànim, Confrides, Estubeny, Formentera del Segura, Hondón de los Frailes, la Llosa de Ranes, Ontinyent, Torrebaja i Xixona

Els carmelites descalços fan memòria de la Transverberació del cor de Santa Teresa de Jesús

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 26 d'agost

2. Commemoració de sant Melquisedec, rei de Salem i sacerdot del Déu altíssim, que va saludar i va beneir a Abraham quan tornava victoriós, i va oferir al Senyor un sacrifici sant, una víctima immaculada, i va ser vist com a prefiguració de Crist, rei de la pau i de justícia i sacerdot etern, fins i tot faltat de genealogia.

3. A Roma, al cementeri de Basila, a la via Salària Antiga, sant Maximilià, màrtir(s. inc.)

4. A Salona, a Dalmàcia, actual Croàcia, sant Anastasi, d'ofici bataner, màrtir(s. III)

5. A Cesarea de Mauritània, al territori de l'actual Algèria, sant Víctor, màrtir, que, condemnat a mort, segons la tradició va ser crucificat en dissabte. (s. III/IV)

6. A Bèrgam, al territori Transpadà, actualment Itàlia, sant Alexandre, màrtir(s. III/IV)

7. A Auxerre, a la Gàl·lia Lugdunense, hui França, sant Eleuteri, bisbe(s. VI)

8. En la mar, enfront de Rochefort, al litoral francés, beat Jaume Retouret, prevere de l'Orde dels Carmelites i màrtir, que en el furor de la Revolució Francesa va ser portat des del convent de Llemotges a una sòrdida nau presó, en la qual, abandonat quasi sense roba, durant la nit va morir de fred. (1794)

9. A lo Puéi de Velai [Le Puy-en-Velay] prop de Peiteu [Poitiers], també a França, santa Joana Isabel Bichier des Âges, verge, que durant la Revolució Francesa va ajudar a sant Andreu Hubert Fournet a exercir clandestinament el seu ministeri i, restablida la pau de l'Església, va fundar la Congregació de les Filles de la Creu, per a la instrucció dels pobres i l'ajuda als malalts. (1838)

10. A Betlem de Judea, a Terra Santa, beata Maria de Jesús Crucificat (Maria) Baouardy, verge de l'Orde de les Carmelites Descalces, que, plena de carismes místics, va unir la vida contemplativa amb una singular caritat. (1878)

11. A València, beat valencià Ambròs (Lluís) Valls i Matamales, prevere de l'Orde dels Germans Menors Caputxins i màrtir, que durant la persecució contra l'Església, va meréixer ser partícip del banquet celestial mitjançant l'escampament de la seua sang. (1936)

12. A Dénia, a la comarca de la Marina Alta, beat valencià Pere (Alexandre) Mas i Ginestar, prevere de l'Orde dels Germans Menors Caputxins i màrtir, que en la mateixa persecució va ser gloriosament coronat en entregar la vida per Crist. (1936)

13. A Esplugues, al Baix Llobregat, beat Fèlix Vivet Trabal, religiós de la Societat de Sant Francesc de Sales i màrtir, que, durant la referida persecució, va meréixer amb el seu sacrifici accedir al banquet celestial. (1936)

14. Beata Maria dels Àngels Ginard Martí (1894-1936), verge, religiosa espanyola de la congregació de les Zeladores del Culte Eucarísticmàrtir.

15. A Barcelona, beata Facunda (Caterina) Margenat i Roura, de l’Institut de Religioses de Sant Josep de Girona, màrtir (1936)

16. Al lloc de Kharsk, prop de Tomsk, a la regió russa de Sibèria, beata Llorença (Leocàdia) Harasymiv, verge de la Congregació de Religioses de Sant Josep, que, oprimida la seua pàtria pels perseguidors de la fe, va ser conduïda a aquell camp de concentració, a on amb la seua mort gloriosa va unir la puresa de la seua vida a la perseverança en la fe. (1952)

17. A Roma, beata Maria Corsini [de Beltrame Quattrocchi], que, mare de família, va viure exemplarment la seua vida matrimonial, mostrant la seua comunió de fe i de caritat cap al proïsme i il·luminant amb la llum de Crist la família i la societat. (1965)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

13 de setembre de 2024, divendres: Sant Joan Crisòstom

DIVENDRES DE LA SETMANA XXIII / II Lectura primera 1C 9,16-19.22b-27 M'he fet tot amb tots per a salvar-ne alguns, siga com siga Lectura...

entrades populars