6 d'agost de 2024, dimarts: el Salvador

Festa de la Transfiguració del Senyor
o del Salvador

Festa de la Transfiguració del Senyor, en què Jesucrist, l'Unigènit, l'estimat del Pare Etern, va manifestar la seua glòria davant dels apòstols Pere, Jaume i Joan, amb el testimoni de la Llei i els Profetes, per a mostrar la nostra transformació admirable per la gràcia en la humilitat de la nostra naturalesa assumida per Ell, que donà a conéixer la imatge de Déu, conforme a la qual va ser creat l'home, i que, corrompuda en Adam, va ser renovada per Crist (elog. del Martirologi Romà).

La Transfiguració del Senyor és el títol de les esglésies parroquials d'Alfafara, Benafer, Ibi, Millares, Macastre, Sucaina, Torralba del Pinar i les Useres.

El Salvador és el titol de les esglésies parroquials d'Alacant, Alcoi, el Bellestar de la Tinença, Borriana, la Canalosa (el Fondó de les Neus), Casas Bajas, Cocentaina, Culla, Elx, Eslida, Godella, la Llosa, Mutxamel, Oriola, Pina de Montalgrao, els Poblets, Requena, Sagunt, Titaguas, Torrevieja i Xiva de Morella; i cotitular d'una de la ciutat de València i una d'Aldaia.

Lectures de la missa de la festa:

Lectura primera Dn 7,9-10.13-14

El seu vestit era blanc com la neu


Lectura de la profecia de Daniel


Jo continuava mirant,

quan posaren uns trons

on es va assentar un Vell venerable.

El seu vestit era blanc com la neu

i els seus cabells, com llana blanquíssima.

El seu tron era de flames

i les rodes de la carrossa, de foc ardent.

Davant d'ell naixia

i corria un riu de foc.

Els seus servidors eren mil milers,

els seus assistents, deu mil miríades.

El tribunal s'assentà

i foren oberts els llibres.

Mirant encara la visió de nit,

vaig vore enmig dels núvols del cel

que venia com un Fill d'home;

es va acostar al Vell venerable,

el presentaren davant d'ell

i li van donar el poder, la glòria i el regne,

i tots els pobles, tribus i llengües

li faran honors.

El seu poder és etern,

no passarà mai,

el seu regne no decaurà. 


O bé:


Lectura primera 2Pe 1,16-19

Esta veu del cel, nosaltres la vam sentir


Lectura de la segona carta de sant Pere


Estimats, tot el que vos vam fer saber del poder i de la vinguda gloriosa de Jesucrist, el nostre Senyor, no era tret de faules hàbilment teixides. Nosaltres mateixos vam contemplar amb els nostres ulls la seua grandesa.

Ell va rebre de Déu Pare honor i glòria, i una veu que venia de la glòria majestuosa de Déu va dir: «Este és el meu Fill, el meu amat, en qui m'he complagut». Esta veu del cel, nosaltres la vam sentir quan estàvem amb ell a la muntanya santa.

Això ens ha confirmat les paraules dels profetes, i vosaltres fareu bé d'escoltar-les amb tota atenció, ja que són una llum que fa claror en un lloc fosc, fins que apunte el dia i l'estrela del matí ixca en l'horitzó dels vostres cors.


Salm responsorial 96,1-2.5-6.9 (R.: 1a i 9a)

El Senyor és rei: la terra ho celebra,

se n'alegren totes les illes.

Foscor i núvols el rodegen,

justícia i dret sostenen el seu tron.


R. El Senyor és rei, l'Altíssim sobre tota la terra.


Es desfan com cera les muntanyes

davant del Senyor de tota la terra.

El cel proclama la seua justícia,

i tots els pobles contemplen la seua glòria. R.


Perquè vós sou el Senyor,

l'Altíssim sobre tota la terra,

excels per damunt de tots els déus. R.


Al·leluia Mt 17,5c

Este és el meu Fill, el meu amat,

en qui m’he complagut;

escolteu-lo.


Evangeli Mt 17,1-9

La seua cara es tornà resplandent com el sol


 Lectura de l'evangeli segons sant Mateu


En aquell temps, Jesús prengué Pere, Jaume i Joan, el germà de Jaume, els va dur dalt d'una muntanya alta i es transfigurà davant d'ells. La seua cara es tornà resplandent com el sol, i els seus vestits, blancs com la llum. També se'ls aparegueren Moisés i Elies, que conversaven amb ell.

Pere va dir a Jesús: «Senyor, ¡que bé que estem ací dalt! Si voleu, faré tres cabanyes, una per a vós, una per a Moisés i una altra per a Elies». Encara no havia acabat de dir això, quan els cobrí un núvol lluminós, i de dins del núvol una veu digué: «Este és el meu Fill, el meu amat, en qui m'he complagut; escolteu-lo».

En sentir-ho els deixebles, espantats, es prosternaren de front en terra. Jesús s'acostà, els tocà i els digué: «Alceu-vos, no tingueu por». Ells alçaren els ulls i no veren ningú més, sinó a Jesús a soles.  

Mentres baixaven de la muntanya, Jesús els manà que no digueren res a ningú d'aquella visió fins que el Fill de l'home no haguera ressuscitat d'entre els morts.


En la festa de la Transfiguració del Senyor, el Pare declara solemnement a la muntanya davant de Pere, Jaume i Joan que Crist és el seu Fill Unigènit, a qui han d'escoltar i seguir (Ev). Els apòstols poden contemplar amb els seus propis ulls la glòria de la futura resurrecció i en són testimonis (2 lect). Crist és qui té el poder i la glòria, és el rei de l'univers, perquè tot ho ha rebut del Pare (1 lect). Així mateix, la transfiguració ens recorda que els creients som imatge de Crist i que esperem la seua mateixa glòria.


* * * * *
 
Festa del Santíssim Crist dels Necessitats a Aldaia, del Santíssim Crist de l'Agonia a Antella, del Crist de la Salut al Palmar, del Crist dels Afligits a Riola, Setaigües, la Font de la Figuera i el Canyamelar, del Santíssim Crist Verdader a Benifaraig, del Santíssim Crist del Calvari a Gata de Gorgos, del Santíssim Crist de la Penya a Guadassuar, del Santíssim Crist a Silla, del Salvador a Corbera, del Diví Salvador a Alfafara i als Poblets, del Santíssim Salvador a Onda.

Aniversari de la mort del papa valencià Calixt III (1458)

Aniversari de la mort del papa sant Pau VI (1978)

Beat Carles López i Vidal, casat i màrtir valencià (memòria a Gandia)


MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 6 d'agost

2. A la via Àpia de Roma, al cementeri de Calixt, passió de sant Sixt II, papa, i dels seus companys, la memòria dels quals se celebra demà. (258)

3. A Complutum, actual Alcalá de Henares, a la Hispània Cartaginesa, sants màrtirs Just i Pastor, els quals, encara xiquets, abandonant a l'escola les seues tauletes d'escriptura, van córrer voluntàriament a l'encontre del martiri, i detinguts i assotats immediatament, per orde del jutge van ser degollats pel seu amor a Crist, mentres es confortaven mútuament amb recíproques exhortacions. (304)

4. A Roma, a la basílica de Sant Pere, sepultura de sant Hormisdes, papa, que, abanderat de la pau, va aconseguir acabar amb el cisma d'Acaci a Orient, i a Occident va fer respectar per les noves poblacions els drets de l'Església. (523)

5. A Savona, a la regió italiana de Ligúria, beat Octavià, bisbe i germà del papa Calixt II, que tant en el claustre com en la càtedra va buscar amb afany servir a Déu i els germans. (1132)

6. Al territori de Luxemburg, beat Escel·lí, eremita, que va viure en un bosc sense sostre ni vestits, confiat només en Déu, que en la intempèrie pot oferir també refugi. (c. 1138)

7. A Bolonya, població d'Emília-Romanya, a l'actual Itàlia, mort de sant Doménec, prevere, la memòria del qual se celebra el dia 8 d'agost. (1221)

8. A Montevideo, de l'Uruguai, beata Maria Francesca de Jesús (Anna Maria) Rubatto, verge, que a la ciutat de Loano, prop de Savona, a Itàlia, va fundar l'Institut de Germanes Terciàries Caputxines, i després, havent-se traslladat a Amèrica Llatina, va posar tota la seua constància en el servici als pobres. (1904)

9. En la rodalia de Gandia, població de la Safor, beat valencià Carles López i Vidal, màrtir, que en temps de persecució contra la fe va arribar a la glòria celestial. (1936)

10. Prop de Munic, a la regió alemanya de Baviera, beat Tadeu Dulny, màrtir, el qual, en ser ocupada militarment Polònia, la seua pàtria, per la seua fe en Crist va ser portat al camp de concentració de Dachau, on, víctima de cruels turments, va emigrar a la glòria celestial. (1942)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

17 de setembre de 2024, dimarts: Santa Hildegarda de Bingen

Enric Benavent, arquebisbe de València: L'oració, un desafiament a superar (2024, setembre 11) DIMARTS DE LA SETMANA XXIV / II Lectura ...

entrades populars