28 de febrer de 2023, dimarts I de Quaresma

DIMARTS DE LA SETMANA I DE QUARESMA

La Quaresma: Fer la voluntat de Déu


Venerable Jean-Claude Colin, fundador de la Societat de Maria o Pares Maristes

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del dia 28 de febrer

1. Commemoració dels sants preveres, diaques i molts altres, que a Alexandria d'Egipte, en temps de l'emperador Galié, en declarar-se una gravíssima epidèmia, es van entregar al servici dels malalts fins a morir ells mateixos, motiu pel qual la pietat dels creients els va considerar com a màrtirs. (262)

Sant Romà, abat

2. En les muntanyes del Jura, a la Gàl·lia Lugdunense, hui França, sepultura de l'abat sant Romà, que, seguint els exemples dels antics monjos, primer va abraçar la vida eremítica i va arribar després a ser pare de nombrosos monjos. (463)

Originari de la Gàl·lia, després d’entrar de monjo a l’abadia d’Ainay (Lió), a 35 anys es retirà a la vida eremítica al Mont Jura (Alps francesos, on ara hi ha una gran estació d’esquí). El silenci i la contemplació d’aquelles muntanyes van atraure companys amb els quals fundà l’abadia de Condat. I com que ja no hi cabien fundà la de Lauconne. Instaurà una autoritat compartida amb el seu germà Lupicí, també monjo, que si bé també arribà a la santedat, feia més difícil que d’altres monjos hi arribaren pel seu excessiu rigor.

Aleshores, Romà havia d’intervenir per a endolcir les penitències i tot tornava a la normalitat. El rigor, Romà, l’exercia amb els prínceps i nobles que s’excedien amb la seua autoritat envers els seus súbdits. Després dels companys vingueren les companyes, per a les quals fundarà, amb la seua germana, el monestir femení de La Baume.

► “Per Sant Romà, la neu al pla”.

3. Commemoració de les santes Marana i Cira, vèrgens, que a Berea, a Síria, van viure en un lloc estret i tancat sense sostre, rebien l'aliment necessari per una finestra i guardaven sempre silenci. (s. V)

4. A Roma, a la via Tiburtina, sepultura de sant Hilari, papa, que va escriure diverses cartes sobre la fe catòlica, amb les quals va confirmar els concilis de Nicea, Efes i Calcedònia. D'esta manera, va enaltir el primat de la Seu Romana. (468)

Natural de Sardenya, era diaca i home de confiança del papa sant Lleó I, que el 449 el va enviar com a llegat seu al concili (Latrocini) d'Efes. Ací es va negar a signar la deposició de sant Flavià, patriarca de Constantinoble. Tement les ires dels seus adversaris, Hilari va marxar d'amagat, emportant-se l'apel·lació que Flavià adreçava a sant Lleó. Va succeir sant Lleó en la seu de Pere a finals de l'any 461. El seu mèrit consistix principalment en la ferma defensa dels drets de l'Església en matèria de disciplina i jurisdicció. Tenia especial devoció per sant Joan Evangeliste, perquè li atribuia el fet d'haver-se salvat dels perills que havia patit en el Latrocini d'Efes. Va morir el 29 de febrer de l'any 468, i va ser enterrat a Sant Llorenç Extramurs. [font]

5. A Worcester, a Anglaterra, sant Osvald, bisbe, que va ser primer canonge i després monjo; va presidir les seus de York i de Worcester, va introduir en molts monestirs la Regla de sant Benet i va ser un mestre benigne, alegre i docte. (992)

6. A L'Aquila, a la regió dels Abruços, a Itàlia, beata Antònia de Florència, viuda, que, després de morir el seu espòs, va ser fundadora i primera abadessa del monestir de Corpus Christi, conforme a la primera Regla de santa Clara. (1472)

7. A la ciutat de Xilinxian, a la província xinesa de Guangxi, sant August Chapdelaine, prevere de la Societat de Missions Estrangeres de París i màrtir, que, detingut pels soldats juntament amb molts neòfits d'esta regió als quals havia convertit, va rebre tres-cents assots, va ser tancat en una reduïda gàbia i finalment decapitat. (1856)

8. A París, a França, beat Daniel Brottier, prevere de la Congregació de l'Esperit Sant, que es va dedicar plenament a treballar en favor dels òrfens. (1936)

9. Al camp de concentració d'Auschwitz, pròxim a Cracòvia, a Polònia, beat Timoteu Trojanowski, prevere de l'Orde dels Germans Menors Conventuals i màrtir, que durant l'ocupació militar de la seua pàtria en temps de guerra, per confessar la fe cristiana va consumar el seu martiri infringit pels suplicis. (1942)

27 de febrer de 2023, dilluns I de Quaresma

DILLUNS DE LA SETMANA I DE QUARESMA

La Quaresma: Practicar la religió verdadera

* * * * *

Commemoració de Sant Gregori de Narek, abat i doctor de l'Església

Servent de Déu Guillem Rovirosa i Albet, sindicalista

Dia Mundial de les ONG.

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del dia 27 de febrer

1. A Alexandria d'Egipte, commemoració dels sants Julià i Eunus, màrtirs. En temps de l'emperador Deci, el primer d'ells, Julià, impedit per la seua malaltia de gota, que no li permetia caminar ni estar dret, es va fer portar per dos dels seus criats en una cadira de mà per a presentar-se al jutge, i allí, un dels criats va renegar de la seua fe, mentre que l'altre, Eunus, es va mantindre ferm en la seua confessió de Crist juntament amb el seu amo. Conduïts tots dos per tota la ciutat muntats en camells, a la vista del poble van ser assotats fins a la mort. (s. III)

2. També en la mateixa ciutat d'Alexandria, sant Besas, màrtir, que, sent soldat, va intentar contindre els que insultaven els màrtirs abans citats, per la qual cosa va ser denunciat davant del jutge i, per perseverar en la fe, va morir decapitat. (s. III)

3. A Rouen, a la Gàl·lia, actualment França, santa Honorina, verge i màrtir. (s. inc.)

4. A Lió, també a la Gàl·lia, sant Baldomer, subdiaca, home dedicat a Déu. (c. 660)

5. A Constantinoble, actual Istanbul, a Turquia, sants Basili i Procopi Decapolita, monjos, que en temps de l'emperador León III Isàuric van lluitar decididament en favor del culte a les santes imatges. (741)

6. Al monestir de Nerek, a Armènia, sant Gregori, monjo, doctor dels armenis, il·lustre per la seua doctrina, els seus escrits i la seua saviesa mística. (1005)

7. A Messina, a l'illa de Sicília, a Itàlia, sant Lluc, abat del monestir del Santíssim Salvador, que seguia la normes dels monjos orientals. (1149)

8. A Londres, a Anglaterra, santa Anna Line, viuda i màrtir, la qual, havent mort el seu marit en el desterrament per ser catòlic, va oferir la seua casa per a acollir sacerdots, i per esta raó, durant el regnat d'Isabel I, va ser penjada a Tyburn. Amb ella van patir els preveres i màrtirs Marc Barkworth, de l'Orde de Sant Benet, i Roger Filcock, de l'Orde de la Companyia de Jesús, que van ser esquarterats abans de morir. (1601)

9. També a Londres, beat Guillem Richardson, prevere i màrtir, que havent-se ordenat a la ciutat de Sevilla, a Espanya, va ser penjat a Tyburn, sent l'últim màrtir sota Isabel I. (1603)

10. Al poble de Sencelles, a l'illa espanyola de Mallorca, beata Francesca Anna [Francinaina] dels Dolors de Maria Cirer Carbonell, verge, que sense saber llegir ni escriure, però moguda pel zel diví, es va entregar a obres d'apostolat i de caritat, i va fundar per a això la comunitat de Germanes de la Caritat. (1855)

Sant Gabriel de la Dolorosa Possenti
11. A Isola, a la regió dels Abruços, a Itàlia, sant Gabriel de la Verge dels Dolors (Francesc) Possenti, acòlit, que, renunciant a la vanitat del món, encara adolescent va ingressar en la Congregació de la Passió de Jesucrist, on en breu temps va consumar la seua vida. (1862)

12. A Marsella, a França, beata Maria de Jesús Deluil Martiny, verge, fundadora de la Congregació de Missioneres Filles del Cor de Jesús, que ferida de mort per un sediciós, va concloure la seua vida escampant la seua sang en íntima unió amb la Passió de Crist. (1884)

13. A la població de Pastura, a Colòmbia, beata Maria de la Caritat de l'Esperit Sant (Carolina) Brader, verge, que va saber conjugar admirablement la vida contemplativa amb l'activitat missionera, i per a promoure la formació cristiana, va fundar la Congregació de Germanes Franciscanes de la Immaculada. (1943)

26 de febrer de 2023, Diumenge I de Quaresma

DIUMENGE I DE QUARESMA / Cicle A

Primer Diumenge de
 Quaresma, en el qual, des de l'exemple oferit per Nostre Senyor Jesucrist, comença el venerable sagrament de l'observança anual de la quaresma (elog. del Martirologi Romà).

Lectures del dia (AVL):

- Lectura primera Gn 2,7-9.3,1-7a: Creació i pecat dels primers pares

- Salm responsorial 50,3-4.5-6a.12-13.14 i 17 (R.: cf. 3a): Compadiu-vos de nosaltres, Senyor, perquè hem pecat.

- Lectura segona Rm 5,12-19: Com més abundava el pecat, més ha abundat també la gràcia

- Vers abans de l'evangeli Mt 4,4b

- Evangeli Mt 4,1-11: Jesús dejuna durant quaranta dies i és temptat 
 
La Quaresma es fonamenta en els quaranta dies i quaranta nits en què, portat per l'Esperit al desert, Jesús va ser temptat pel diable. No es va deixar portar per aquelles tres temptacions que afectaven directament la seua missió com a Messies (Ev). Contrasta la seua obediència a la voluntat de Déu amb la desobediència d'Adam i Eva en el paradís quan es van voler constituir en criteri suprem del bé i del mal, per damunt de Déu (1 lect). Així va entrar en el món el pecat i la mort; però per l'obediència d'un sol home, Jesucrist, on va abundar el pecat, sobreabundà la gràcia (2 lect).

* * * * *

Venerable valencià fra Humil Sòria

Venerable valenciana Teresa Mira

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 26 de febrer


25 de febrer de 2023, Dissabte després de Cendra

DISSABTE DESPRÉS DE CENDRA

Lectures de la missa

La Quaresma: canviar de vida


MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del dia 25 de febrer

1. A Perge, lloc de Pamfília, hui Turquia, passió de sant Néstor, bisbe de Maguidos i màrtir, que en la persecució sota l'emperador Deci va ser condemnat pel prefecte de la província a morir en una creu, per a que patira la mateixa pena del Crucificat a qui confessava. (c. 250)

Sant Cesari de Nazianz

2. A Nazianz, a la regió de Capadòcia, també a la Turquia actual, sant Cesari, metge, germà de sant Gregori Nazianzé. (369)

Germà segon de sant Gregori Nazianzé, era metge a la cort imperial de Julià l'Apòstata. Salvat de la mort en ocasió d'un terratrèmol, va renunciar a la seua situació i dedicà la vida a Crist. Va morir l'any 369.

3. A Maubeuge, a la Gàl·lia Bèlgica, santa Adeltruda, verge i abadessa. (526)

4. Al monestir de Heidenheim, a Francònia, hui Alemanya, santa Valpurga, abadessa, els germans de la qual, els sants Bonifaci, Willibald i Winebald, la van convéncer perquè anara d'Anglaterra a Germania, on va regir aquell monestir, de doble comunitat de monges i monjos. (779)

5. A Agrigent, població de Sicília, a l'actual Itàlia, sant Gerland, bisbe, que va organitzar la seua Església una vegada recuperada de mans dels sarraïns. (1100)

6. Al priorat d'Orsan, a la regió de Bourges, a Aquitània, actual França, trànsit del beat Robert d'Arbrissel, prevere, que predicant públicament la conversió dels costums, va reunir dones i hòmens al monestir doble de Fontevrault, sota el govern d'una abadessa. (1116)

7. A Lucca, ciutat de la regió italiana de Toscana, beat Avertà, pelegrí, religiós de l'Orde dels Carmelites. (c. 1386)

8. A Puebla de los Ángeles, a Mèxic, beat Sebastià Aparicio, que, sent pastor d'ovelles, es va traslladar d'Espanya a Mèxic, on va reunir amb el seu treball una notable fortuna amb la qual va ajudar els pobres, i després d'haver enviduat dos voltes, va ser rebut com a germà laic en l'Orde dels Germans Menors, en el qual va morir quasi centenari. (1600)

9. A Lauria, població de la regió italiana de la Basilicata, beat Doménec Lentini, prevere, que en el seu lloc d'origen, i fins a la seua mort, va exercir un ministeri fructuós i variat, fonamentat en una vida d'humilitat, oració i penitència. (1828)

10. Al poble de Mdina, a l'illa de Malta, beata Maria Adeodata (Maria Teresa) Pisani, verge de l'Orde de Sant Benet, qui, abadessa del monestir de Sant Pere, amb sàvia administració del seu temps, alhora que complia la seua pròpia missió, va mostrar gran interés pels pobres i abandonats, i va contribuir així al bé de la comunitat. (1855)

11. A la ciutat de Xilianxian, a la província xinesa de Guangxi, sant Llorenç Bai Xiaoman, màrtir, d'ofici artesà i neòfit, que va preferir ser assotat i degollat abans que negar a Crist. (1856)

12. Beat Ciríac Maria Sancha i Hervás (1833- Toledo 1909). Cardenal arquebisbe de Toledo. Fundador de la Congregació de les Germanes de la Caritat del Cardenal Sancha; amb un zel d'ardent caritat es va fer tot per a tots. Va viure pobre i va morir pobríssim. Fou arquebisbe de València.

13. Al llogaret de Tequila, al territori de Guadalajara, a Mèxic, sant Toribi Romo, prevere i màrtir, que a causa de la seua condició sacerdotal va ser assassinat durant la persecució religiosa. (1928)

14. Al costat del riu Beijiang, prop de Shaoguan, a la província xinesa de Guandong, sants màrtirs Lluís Versiglia, bisbe, i Calixt Caravario, prevere de la Societat de Sant Francesc de Sales, que van patir el martiri per haver donat assistència pastoral a les persones que els estaven confiades. (1930)

15. Beata Maria Ludovica de Angelis (Mar del Plata, l'Argentina 1880-1962). Verge, religiosa de les Filles de Nostra Senyora de la Misericòrdia.

16. Beata Rani Maria Vattalil, en el segle Mariam (1954- Camí a Indore, l'Índia 1995). Religiosa professa de la Congregació de les Germanes Clarisses Franciscanes; assassinada per odi a la fe.

24 de febrer de 2023: Divendres després de Cendra


Miracle dels Corpora

Llutxent celebra el miracle dels Sants Corporals



MARTIROLOGI ROMÀ

23 de febrer de 2023: Dijous després de Cendra

Sant Policarp d'Esmirna, bisbe i màrtir (commemoració).

Policarp va ser deixeble dels Apòstols i bisbe d'Esmirna, Va ser hoste d'Ignasi d'Antioquia. Va viatjar a Roma per tal de tractar la data de la Pasqua amb el papa Anicet. El 23 de febrer de l'any 155 va sofrir martiri en una foguera de l'estadi de la seua ciutat «per haver estat considerat digne de prendre part amb els màrtirs en el calze de Jesucrist». Tenia 86 anys. [Font]

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del dia 23 de febrer

22 de febrer de 2023: Dimecres de Cendra



MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 22 de febrer

2. A Hieràpolis, al territori de Frígia, hui Turquia, sant Papies, bisbe, de qui es diu que va ser oïdor de Joan el Prevere i company de sant Policarp, i savi comentarista dels discursos del Senyor. (s. II)

3. A Viena del Delfinat [Vienne], a la Gàl·lia Lugdunense, actual França, sant Pascasi, bisbe, cèlebre per la seua erudició i la santedat dels seus costums. (s. IV)

4. A Ravenna, a l'actual regió italiana d'Emília-Romanya, sant Maximià, bisbe, que va complir amb fidelitat la seua funció episcopal i va lluitar contra els heretges de l'època en favor de la unitat de l'Església. (556)
 
Va ser consagrat bisbe pel papa Vigili l'any 546. Era molt estimat de l'emperador Justinià i de tota la seua cort per la seua pietat i per l'encert amb què dirigia els negocis de la seua Església. Es distingí molt particularment per la devoció a la Mare de Déu santíssima.

5. A Faenza, també a Emília-Romanya, mort de sant Pere Damià, la memòria del qual es va celebrar ahir. (1072)

6. A Longchamp, suburbi de París, a França, beata Isabel [o Elisabet], verge, que, sent germana del rei sant Lluís IX, va renunciar a matrimoni de reialesa, així com a preeminències mundanes, i va ser fundadora d'un monestir de Germanes Menors, amb les quals va servir a Déu en humilitat i pobresa. (1270)

7. A Cortona, lloc de Toscana, santa Margarida, que, profundament commoguda per la mort del seu amant, va esborrar els pecats de la seua joventut amb una salutífera penitència, ja que rebuda en el Tercer Orde regular de Sant Francesc, es va entregar a la contemplació de Déu i va ser afavorida amb carismes especials. (1297)

8. A la població de Sendai, al Japó, beat Diego Carvalho, prevere de l'Orde de la Companyia de Jesús i màrtir, que després de suportar injúries, presons i fatigoses caminades realitzades en ple hivern, amb fe intrèpida va confessar a Crist, juntament amb els seus companys, en el suplici de l'aigua gelada. (1624)

9. A Florència, ciutat de Toscana, beata Maria de Jesús (Emília) d'Outremont, nascuda a Bèlgica i mare de quatre fills, la qual, en quedar viuda, i sense descurar els seus deures materns, va fundar i va regir la Societat de Germanes de Maria Reparadora confiant en l'auxili diví, i superades no poques malalties, en tornar a la seua pàtria va acabar la seua terrestre peregrinació i va descansar en el Senyor. (1878)

21 de febrer de 2023, dimarts VII

Darrer dia abans de la Quaresma:

Lectures de la missa:

Lectura primera Sir 2,1-13; Sir grec 2,1-11

Prepara't per a tota classe de proves

Lectura de llibre de Jesús, fill de Sira

Fill meu, si et proposes servir el Senyor, 
sigues ferm en la justícia i en el temor, 
prepara't per a tota classe de proves. 
Redreça el teu cor, sigues valent, 
escolta i acull paraules sàvies 
i no t'angoixes a l'hora de l'adversitat. 
Aferra't a Déu, no l'abandones,
i seràs enaltit en els teus darrers dies.
Accepta tot allò que et vindrà,
sigues pacient en la malaltia i en la pobresa,
que l'or, el proven en el foc,
i els que agraden a Déu en el forn de la humiliació.
Confia en Déu i ell t'ajudarà, 
ves pel camí dret i espera en ell, 
continua venerant-lo i envelliràs en ell. 
Fidels del Senyor, espereu la seua misericòrdia,
no vos allunyeu d'ell, si no voleu caure.
Fidels del Senyor, confieu en ell,
i no perdreu la recompensa.
Fidels del Senyor, espereu els seus dons, 
que són l'amor i el goig sense fi. 
Fidels del Senyor, ameu-lo,
i ell il·luminarà els vostres cors.
Mireu la història passada i ho voreu:
¿Hi ha algú que haja confiat en el Senyor i s'haja vist defraudat?
¿Hi ha algun fidel del Senyor que haja sigut abandonat,
que l'haja invocat i no haja sigut escoltat?
Perquè el Senyor és compassiu i benigne,
perdona els pecats i, a l'hora del perill,
salva els qui el busquen de cor.

Salm responsorial 36,3-4.18-19.27-28ab.39-40 (R.: cf. 5)

Confia en el Senyor, fes el bé,
habita la terra i guarda fidelitat;
el Senyor, la teua delícia,
omplirà l'anhel del teu cor.

R. Encomana al Senyor els teus camins,
confia en ell, deixa'l fer.

El Senyor guarda els dies dels bons,
i la seua herència perdurarà.
No s'abrasiran en temps de sequera,
s'assaciaran en dies de fam. R.

Aparta't del mal i fes el bé,
i sempre tindràs una casa;
perquè el Senyor estima la justícia
i no abandona els seus amics. R.

És el Senyor qui salva els justs,
els protegix en dies de perill.
El Senyor els ajuda i els deslliura
els rescata dels malvats i els salva,
perquè confien en ell. R.

Al·leluia Ga 6,14

Déu me'n guarde de gloriar-me
en res que no siga la creu de nostre Senyor Jesucrist.
En ella, el món està crucificat per a mi i jo per al món.

Evangeli Mc 9,30-37

El Fill de l'home serà entregat...
Si algú vol ser el primer, que es faça el servidor de tots

 Lectura de l'evangeli segons sant Marc

En aquell temps, Jesús i els deixebles travessaven Galilea, però Jesús no volia que ho sabera ningú, perquè anava instruint els seus deixebles. Els deia: «El Fill de l'home serà entregat en mans dels hòmens, i el mataran; però, una vegada mort, al cap de tres dies ressuscitarà». Ells no entenien què volia dir, però tenien por de fer-li preguntes.
Arribaren a Cafarnaüm. Una volta en casa, els va preguntar: «¿Què discutíeu pel camí?» Però ells callaven, perquè pel camí havien discutit quin d'ells era el més important. Jesús es va assentar, cridà els Dotze i els digué: «Si algú vol ser el primer, que es faça el darrer de tots i el servidor de tots». Després va fer vindre un xiquet, el posà al mig, el va agarrar al braç i els digué: «Qui acull un d'estos xiquets en nom meu, a mi m'acull, i qui m'acull a mi, no m'acull a mi, sinó al qui m'ha enviat».

* * * * * 

Sant Pere Damià, bisbe i doctor de l'Església (mem. ll.).

Memòria de sant Pere Damià, cardenal bisbe d'Òstia i doctor de l'Església. Havent entrat en l'erm de Fonte Avellana, va promoure intrèpidament la vida religiosa, i en els temps difícils de la reforma de l'Església va treballar per tal que els monjos es dedicaren a la santedat de la contemplació, els clergues a la integritat de vida, i per tal que el poble cristià mantinguera la comunió amb la Seu Apostòlica. Va morir el dia 22 de febrer a la ciutat de Faenza, a la regió italiana d'Emília-Romanya. (1072)

Aniversari del naiximent de sant Joan Enric Newman, cardenal (1801)


Dia Internacional de la Llengua Materna


MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 21 de febrer

2. Commemoració de sant Eustaci, bisbe d'Antioquia, el qual, cèlebre per la seua doctrina, en temps de l'emperador arrià Constanci, va ser desterrat a Trajanòpolis, a Tràcia, actual Bulgària, a causa de la seua fe catòlica, i allí va descansar en el Senyor. (c. 338)

3. Al monestir de Moutier-Grandval, a la regió d'Helvècia, hui Suïssa, sant Germà, abat, que en tractar de defensar pacíficament uns veïns del monestir davant de l'agressió d'uns assaltadors, va ser despullat per estos de les seues vestidures i llancejat fins a morir, juntament amb el monjo Randoald. (c. 667)

4. A Londres, a Anglaterra, beat Tomàs Portmort, prevere i màrtir, que en temps de la reina Isabel I va ser empresonat per ser sacerdot i després penjat prop de la catedral de Sant Pau, consumant així el seu martiri. (1592)

5. També a Londres, sant Robert Southwell, prevere de l'Orde de la Companyia de Jesús i màrtir, que durant diversos anys va exercir el seu ministeri a la ciutat i el seu voltant, i va compondre himnes espirituals. Detingut per ser sacerdot, va ser cruelment torturat per orde de la mateixa reina Isabel I, i va acabar el seu martiri en ser penjat a Tyburn. (1595)

6. A Angers, població de França, beat Nadal [Noel] Pinot, prevere i màrtir, el qual, en temps de la Revolució Francesa, mentre es preparava per a celebrar Missa com a rector que era, va ser detingut i, revestit amb els ornaments litúrgics a manera de burla, el van portar al patíbul com a l'altar del sacrifici. (1794)

7. A Torí, ciutat de la regió italiana del Piemont, beata Maria Enriqueta (Anna Caterina) Dominici, de la Congregació de Germanes de Santa Anna i de la Providència, que va governar sàviament i va engrandir el seu Institut durant trenta anys, fins al dia de la seua mort. (1894)

20 de febrer de 2023, dilluns VII

Segon darrer dia abans de Quaresma

Lectures de la missa:

Lectura primera Sir 1,1-10

Primer que tot va ser creada la saviesa

Comença el llibre de Jesús, fill de Sira

Tota saviesa ve de Déu, el Senyor,
i es troba amb ell des de sempre.
¿Qui pot comptar els grans d'arena de la mar,
les gotes de la pluja o els dies de l'eternitat?
¿Qui és capaç de mesurar l'alçària del cel,
l'amplària de la terra i la profunditat de l'oceà?
¿Qui ha escrutat la saviesa de Déu, que és anterior a tot?
Primer que tot va ser creada la saviesa,
la intel·ligència prudent existix des de l'eternitat.
La font de la saviesa és la paraula de Déu que està en el cel; 
els seus camins són els manaments eterns.
¿A qui ha sigut desvelat l'origen de la saviesa?
¿Qui ha conegut les seues subtilitats? 
¿A qui s'ha revelat la ciència de la saviesa? 
¿Qui ha comprés la seua profunda experiència?
Només u és savi, digne de veneració,
el que està assentat en el seu tron.
El Senyor és qui l'ha creada,
l'ha vista, l'ha mesurada
i l'ha escampada sobre totes les seues obres,
i sobre tots els vivents, amb generositat;
l'ha brindada a tots aquells que l'amen.

Salm responsorial 92,1ab.1c-2.5 (R.: 1a)

El Senyor és rei, va vestit de majestat.
El Senyor va vestit i cenyit de poder.

R. El Senyor és rei, va vestit de majestat.

Manté ferm tot el món, incommovible.
El vostre soli es manté des del principi,
vós sou des de sempre. R.

La vostra ensenyança és veraç, Senyor;
la santedat adorna la vostra casa,
al llarg de tots els temps. R.

Al·leluia 2Tm 1,10

Jesucrist, el nostre salvador,
ha destruït la mort
i, amb l'Evangeli,
ha fet resplandir la llum de la vida.

Evangeli Mc 9,14-29

Ja crec, Senyor, però ajudeu-me a creure més

Lectura de l'evangeli segons sant Marc

En aquell temps, Jesús baixà de la muntanya i, quan anava a reunir-se amb els deixebles, va vore una multitud a l'entorn i uns mestres de la Llei que discutien amb ells. Sorpresos de vore'l arribar, la gent va anar corrents a saludar-lo. 
Jesús els preguntà: «¿Què discutíeu amb ells?» Un de la gent li respongué: «Mestre, vos he portat el meu fill, posseït d'un esperit que el priva de parlar. Quan se n'apodera, siga on siga, el tira per terra, i el xiquet trau bromera per la boca, cruix de dents i es queda rígid. He demanat als vostres deixebles que l'expulsaren, però no han pogut».
Jesús exclamà: «¡Generació descreguda! ¿És que hauré d'estar sempre amb vosaltres? ¿És que vos hauré d'aguantar més encara? Porteu-me el xiquet». 
Li'l portaren i, només vore a Jesús, l'esperit el sacsejà violentament, caigué en terra i es rebolcava tirant bromera per la boca. Jesús va preguntar a son pare: «¿Des de quan li passa açò?» Ell li respongué: «Des de molt menut, i sovint ha intentat matar-lo tirant-lo al foc o a l'aigua. ¡Compadiu-vos de nosaltres i ajudeu-nos si hi podeu fer alguna cosa!» 
Jesús li contestà: «¿Dius que vos ajude si puc? Tot és possible per al qui creu». El pare del xiquet exclamà: «Crec, però ajudeu-me a tindre més fe».
Jesús, veent que acudia més gent, va reprendre l'esperit maligne amb estes paraules: «Esperit mut i sord, et mane que isques d'este xiquet i que no hi tornes més». L'esperit va eixir entre crits i convulsions, i el xiquet quedà sense cap senyal de vida, de manera que tots deien que estava mort. Però Jesús li donà la mà, el va alçar i el xiquet es posà dret. 
Una volta en casa, els deixebles li preguntaren: «¿Com és que nosaltres no l'hem pogut expulsar?» Ell els va respondre: «Esperits d'esta classe només es poden expulsar amb la pregària».

*****

Aniversari del naiximent de l'escriptor Georges Bernanos (1888)


Dia Mundial de la Justícia Social

Papa Francesc: Fratelli tutti, 22.

En el món de hui persistixen nombroses formes d'injustícia, nodrides per visions antropològiques reductives i per un model econòmic basat en els guanys, que no dubta a explotar, rebutjar i fins i tot matar l'home. Mentre una part de la humanitat viu en l'opulència, una altra part veu la seua dignitat desconeguda, menyspreada o xafada i els seus drets fonamentals ignorats o violats». ¿Què diu això sobre la igualtat de drets fundada en la mateixa dignitat humana?


Papa Francesc: Fratelli tutti.

Oració al Creador

Senyor i Pare de la humanitat,
que has creat a tots els sers humans amb la mateixa dignitat,
infon en els nostres cors un esperit fraternal.
Inspira'ns un somni de reencontre, de diàleg, de justícia i de pau.
Impulsa'ns a crear societats més sanes
i un món més digne,
sense fam, sense pobrea,
sense violència, sense guerres.

Que el nostre cor s'òbriga 
a tots els pobles i nacions de la terra,
per a reconéixer el bé i la bellea
que vas sembrar en cada u,
per a ajustar llaços d'unitat, de projectes comuns,
d'esperances compartides. Amén.

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 20 de febrer

1. A Alexandria d'Egipte, commemoració de sant Serapió, màrtir, que en temps de l'emperador Deci, va ser víctima d'atroços turments i, després de dislocar-li tots els membres, va acabar sent precipitat des de dalt de sa casa. (c. 248)

2. Commemoració de cinc sants màrtirs que van perir a la ciutat de Tir, a l'actual Líban, en temps de l'emperador Dioclecià, els quals, assotats primer i després exposats nus a les feres, van mostrar la seua ferma i inamovible constància a pesar de la seua joventut. Un d'ells, de tot just vint anys, pregava amb els braços estesos en forma de creu, i tots, finalment, van ser degollats. (303)

3. A Antioquia de Síria, hui Turquia, commemoració de sant Tiranió, bisbe de Tir i màrtir, que educat en la fe cristiana des de la seua edat més tendra, va aconseguir la corona de la glòria en ser estripat amb garfis de ferro, juntament amb el prevere Zenobi. (311)

4. A Tournai, a la Gàl·lia Bèlgica, actualment Bèlgica, sant Eleuteri, bisbe. (c. 530)

5. Al cenobi de Saint-Truiden, al territori de Brabant, a Austràsia, també a l'actual Bèlgica, trànsit de sant Euqueri, bisbe d'Orleans, que desterrat per Carles Martel a causa de les calúmnies d'alguns envejosos, va trobar piadós refugi entre aquells monjos. (c. 738)

6. A Catània, ciutat de Sicília, a Itàlia, sant Lleó, bisbe, que es va ocupar sobretot de la cura dels pobres. (c. 787)

7. A Ajustrel, lloc pròxim a Fàtima, a Portugal, santa Jacinta Marto, la qual, sent encara xiqueta de tendra edat, va acceptar amb tota paciència la greu malaltia que l'afligia i va demostrar sempre una gran devoció a la Santíssima Mare de Déu. (1920)

8. A Stutthof, prop de Gdynia, a Polònia, beata Júlia Rodzinska, verge de la Congregació de Germanes de Sant Doménec i màrtir, que durant l'ocupació militar de la seua pàtria en temps de guerra, va ser confinada en un camp de concentració, on, després d'haver contret una greu malaltia, va passar a la glòria. (1945)

Entre els milions de víctimes de l’Holocaust nazi hi ha nombrosos màrtirs cristians, especialment a Polònia. És el cas d’Estanislava Rodzinska nascuda al poble polonés de Nawojowa el 1899. Òrfena ben prompte de mare, és acollida per les religioses d’un convent de dominiques. El seu exemple de vida farà que entre a la congregació i hi professe canviant el seu nom. Es va dedicar a la docència en diverses escoles i orfenats.

El 1939, amb l’ocupació del país per les tropes soviètiques, les religioses van haver de deixar la docència, però la Júlia la continuà clandestinament en un orfenat de Vilna. Acusada d’ajudar la resistència, és enviada al camp de concentració de Stutthof (prop de Danzig). El seu bon esperit la va portar a ajudar les presoneres jueves, malaltes de tifus, fins que ella mateixa se’n va contagiar i va morir el 20 de febrer de 1945. El 9 de maig següent el camp fou alliberat. Durant el seu seté viatge apostòlic a Polònia el papa Joan Pau II la va beatificar el 3 de juny de 1999. (Font)

19 de febrer de 2023, diumenge VII

Comencen els tres darrers dies abans de la Quaresma:
Lectures de la missa (AVL):

- Lectura primera Lv 19,1-2.17-18: Ama els altres com a tu mateix

- Salm responsorial 102,1-2.3-4.8 i 10.12-13 (R.: 8a). El Senyor és compassiu i benigne

- Lectura segona 1C 3,16-23: Tot és vostre, però vosaltres sou de Crist, i Crist és de Déu

- Al·leluia 1Jo 2,5

Els qui fan cas de la paraula de Jesucrist
han arribat de deveres a amar a Déu perfectament

- Evangeli Mt 5,38-48: Ama els enemics

Ja en l'Antic Testament Déu cridava els fills d'Israel a ser sants «perquè jo, el Senyor, el vostre Déu, soc sant» (1 lect). En l'Evangeli de hui Crist ens crida a ser perfectes, com el nostre Pare celestial és perfecte. Eixa vocació a la santedat la durem a terme a través de l'amor al proïsme. Un amor que ens ha de portar a amar fins i tot els nostres enemics, ja que el Senyor és compassiu i benigne, i no ens castiga els pecats com mereixem (salm resp.). Hui té un realç especial la petició del parenostre: «Perdoneu les nostres culpes així com nosaltres perdonem els nostres deutors».
****



MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 19 de febrer

1. A Nàpols, a la regió italiana de Campània, sepultura de sant Quodvultdeus, bisbe de Cartago, que desterrat juntament amb el seu clergat pel rei arrià Genseric, van ser abandonats en la mar en naus velles, sense rems ni veles, i, contra tota esperança, van arribar a Nàpols, on va morir l'esmentat bisbe com a confessor de la fe. (439)

2. Commemoració dels sants monjos i altres màrtirs que a Palestina van ser víctimes, a causa de la seua fe cristiana, de cruels turments per part dels sarraïns acabdillats per Alamondir. (507)

Sant Mansuet

3. A Milà, ciutat de Llombardia, a Itàlia, sant Mansuet, bisbe, que va lluitar fermament contra l'heretgia dels monoteletes. (c. 680)

4. Prop de Benevent, a la Campània, de nou a Itàlia, sant Barbat, bisbe, de qui es conta que va convertir al poble dels longobards, juntament amb el seu cabdill. (682)

5. Al monestir de Vabres, a la regió de Rodez, a Aquitània, hui França, sant Jordi, monjo. (c. 877)

6. A Bisignano, prop de Cosenza, a la regió italiana de Calàbria, sant Procle, monjo, que, molt ben format doctrinalment, es convertí en herald de la vida monàstica. (c. 970)

7. Al monestir de la Chambre, prop de Brussel·les, a Brabant, hui Bèlgica, sepultura de sant Bonifaci, que va ser bisbe de Lausana i després va abraçar la vida ascètica al costat del monestir cistercenc del lloc. (1260)

8. A Noto, lloc de Sicília, a Itàlia, beat Conrad Confalonieri de Piacenza, eremita del Tercer Orde Regular de Sant Francesc, el qual, abandonant els atractius seculars, va cultivar durant més de quaranta anys una vida austera d'oració i penitència. (1351)

9. A Còrdova, a la regió hispànica d'Andalusia, commemoració del beat Àlvar, prevere de l'Orde de Predicadors, cèlebre per la seua predicació i la contemplació de la Passió del Senyor. (c. 1430)

10. A Màntua, ciutat de Llombardia, a Itàlia, beata Isabel Picenardi, verge, la qual, havent revestit l'hàbit de l'Orde dels Servents de Maria, es va consagrar a Déu a la casa paterna i va rebre sovint la comunió eucarística. Es va dedicar a la celebració de la litúrgia de les Hores, a la meditació de les Sagrades Escriptures i a la devoció a la Mare de Déu. (1468)

11. Al llogaret de Kaiyang, prop de Mianyang, a la província xinesa de Sichuan, santa Llúcia Yi Zhenmei, verge i màrtir, que va ser decapitada per confessar-se catòlica. (1862)

12. Beat Joan Sullivan (1861- Dublín, Irlanda 1933). Sacerdot profés de la Companyia de Jesús. Es va convertir al catolicisme a 35 anys. Es va dedicar a la formació dels jóvens, i a l'atenció de pobres i malalts.

13. Al camp de concentració de Dachau, pròxim a Munic, a Alemanya, beat Josep Zaplata, religiós de la Companyia Missionera del Sagrat Cor de Jesús i màrtir, que, condemnat a un atroç empresonament per raó de la seua fe, va emmalaltir greument i va consumar el seu martiri. (1945)


entrada destacada

3 d'abril de 2025, dijous IV de Quaresma

DIJOUS DE LA SETMANA IV DE QUARESMA La Quaresma: penedir-se dels pecats Oració col·lecta Per la vostra clemència, Senyor, feu que els vostre...

entrades populars